CEELOMLOE
PID2023-150590OB-I00
El propòsit d'aquest projecte d'investigació és proporcionar evidències científiques que permeten contribuir a la transformació progressiva dels centres d'educació especial (CEE) a Espanya, adaptant-se als nous rols assignats per la disposició addicional quarta de la LOMLOE. En concret, la mencionada llei va disposar que, en un termini de deu anys des de la seua aprovació el 2020, els CEE es dedicarien a l'escolarització exclusiva de l'alumnat que requerisca una atenció molt especialitzada, al mateix temps que desempenyarien el paper de centres de referència i suport per a les escoles ordinàries.
En aquest context, transcorreguts tres anys des de l'aprovació de la LOMLOE, el primer objectiu general d'aquest projecte és examinar la situació actual dels CEE en tot el territori nacional, analitzant la seua ubicació, el perfil de l'alumnat i el desenvolupament legislatiu de la proposta de reforçar el seu paper com a centres d'assessorament en les 17 comunitats autònomes i en les ciutats de Ceuta i Melilla.
Sumat a això, el segon objectiu general consisteix a avaluar la percepció de la comunitat educativa respecte al compliment de les noves funcions dels CEE en Principat d'Astúries, Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana, mentre que el tercer objectiu general busca establir directrius pràctiques per al desenvolupament d'aquestes funcions. Incloure diverses comunitats autònomes en l'anàlisi possibilita comprendre les diferències territorials en el procés de transformació dels CEE, i facilita l'intercanvi de pràctiques educatives exitoses, enfortint la col·laboració en benefici de la millora contínua del sistema educatiu. Per això, en aquest projecte co-dissenyarem junt amb professionals dels centres de les diferents comunitats autònomes un material per a facilitar la tasca educativa amb l'alumnat que requerisca una atenció molt especialitzada, així com un material en què es recullen les bones pràctiques en relació amb el procés d'assessorament dels CEE als centres ordinaris. Ambdós materials seran publicats en obert.
Planegem assolir la consecució d'aquests objectius emprant un ampli ventall de metodologies, tals com anàlisi de contingut, anàlisi DAFO, entrevistes, grups de discussió, escales tipus Likert, entre altres. Els participants en la investigació seran famílies d'alumnat escolaritzat en CEE que tinguen diagnòstics amb nivells d'afectació severs, i professionals de CEE i de centres educatius ordinaris, amb representació de les diferents comunitats.
S'espera que amb els resultats d'aquest projecte s'establisquen les bases per a millorar l'atenció educativa de l'alumnat amb dificultats més severes que romandran escolaritzats en els CEE. Així mateix, s'espera contribuir a enfortir la col·laboració entre els professionals dels CEE i els dels centres ordinaris, beneficiant així la inclusió social i educativa de l'alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en escoles ordinàries.
centres educació especial; comunitats autònomes; LOMLOE.
- Tarraga Minguez, Raul
- PDI-Titular d'Universitat
- Sanz Cervera, Pilar
- PDI-Titular d'Universitat
- Lacruz Perez, Irene
- PDI-Ajudant Doctor/A
- Pastor Cerezuela, Gemma
- PDI-Titular d'Universitat
- Director/a de Servei General
- Gomez Mari, Irene
- PDI-Ajudant Doctor/A
- Noemí Rodríguez Fernández - Universidad de Oviedo
- Sara Bagur Pons - Universitat de les Illes Balears
- Sonia Jarque Fernández - Universitat de Barcelona
- Laura Amado Luz - Universitat Abat Oliba
- Juan Antonio Posada Corrales - Universidad de Oviedo
- Ximena Monserrath Velez Calvo - Universidad del Azuay (Equador)
- Mickaël Jury - Université Clermont Auvergne (França)
- Osvaldo Hernández González - Universidad de Talca (Xile)
- AGE - Projectes de generació de coneixement