La secció de Genòmica i Epigenètica de la UCIM està destinada a oferir als investigadors un servei tecnològic del més alt nivell.
La genòmica, visualitzada com una disciplina científica, té com a objectiu l'estudi dels genomes a escala global. Aquesta àrea persegueix entendre tant l'organització del genoma, com la seua funció, expressió gènica i regulació. Constituint hui una eina imprescindible en la investigació biològica i biomèdica.
A més, l'anàlisi de mutacions senzilles de l'ADN (SNPs) s'ha convertit en els últims anys en una eina essencial per al diagnòstic de malalties i trastorns amb un component hereditari. La predisposició a patir determinades patologies està fortament influïda pel perfil genètic de l'individu. És per això que recentment s'han realitzat estudis a gran escala del patró de SNPs en l'estudi del càncer, la viabilitat de trasplantaments d'òrgans, la malaltia d'Alzheimer, etc.
D'altra banda, el grau de metilació de l'ADN, és una part essencial de la recentment famosa epigenètica. L'Epigenètica es refereix als canvis reversibles d'ADN que fa que uns gens s'expressen o no depenent de condicions exteriors. La capa epigenètica d'informació en l'ADN resulta crucial per al desenvolupament, el creixement, l'envelliment i el càncer. No altera la seqüència d'ADN, encara que influeix en la seua expressió i pot afectar la salut. Són les "epimutacions" les que, segons algunes teories, donarien origen a malalties com l'esquizofrènia, mentre que les variacions epigenètiques expliquen, per exemple, les discordances entre bessons idèntics, els qui mostren idèntiques seqüències d'ADN.