
Només al planeta Terra es pot produir foc. Aquí es donen els tres components de l’anomenat triangle del foc: combustible com són els vegetals, calor en forma d’espurnes i oxigen. I som l’única espècie que l’utilitza com a eina. Existeix des de fa 450 milions d’anys –des que hi ha plantes– i ha estat acompanyant la humanitat des d’abans de l’agricultura.
De fet, la idea d’humanitat s’inicia al voltant del foc, de la vida en comú. El foc l’han utilitzat societats agrícoles de tot arreu. És part natural i cultural dels ecosistemes. Aleshores, per què des que ens hem fet una societat urbana pensem que és una plaga, que contribueix a la degradació, i fins i tot a la desertificació? Segurament per desconeixement del paper del foc en els ecosistemes.
Aquest seminari fa una revisió de l’avanç en el coneixement científic al voltant de l’efecte del foc al sòl i la vegetació, i del seguiment de les zones cremades. Tot amb la intenció de donar una visió científica del problema dels incendis forestals. A més revisem la situació actual del paper del foc en un món canviant tant en el clima com en aspectes econòmics i socials. Volem donar veu als protagonistes en la governança i la gestió del foc al ecosistemes i paisatges terrestres que han estat tots humanitzats. El curs també pretén mostrar la realitat a través de la gent que viu els territoris forestals i visitar-los, per això les dos visites de camp als incendis de la Vall d’Ebo i de Pinet.
Este seminari està dirigit a professionals de l’administració pública que gestionen la planificació territorial i els incendis forestals com ara bombers, gestors, tècnics en medi ambient, empleats d’ajuntaments i oficines de planificació governamental.
SEMINARIO HOMOLOGADO POR EL IVAP
Centre Internacional de Gandia de la UV. (C/Tossal, 8. Gandia)
Artemi Cerdà. Departament de Geografia. Universitat de València
15/07/2024
9.00-9.30h. Apertura del curs. Introducció. Artemi Cerdà. Departament de Geografia. Universitat de València
9.30-11.30h:. El foc en el sistema terrestre. Una visió global de l’impacte del foc al llarg de la història geològica terrestres i en les societats humanes. Artemi Cerdà. Departament de Geografia. Universitat de València. Soil Erosion and Degradation Research Group. Universitat de València.
11.30h. Descans
12.00-14.00h: L’ impacte del foc en la biota. Juli Pausas. Centre de Recerques sobre Desertificació. Consell Superior de Recerques Científiques. Universitat de València.
16:00- 17.30h: Els incendis forestals i el canvi climàtic. José Manuel Moreno. Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya. Exvicepresident del Grup II del Panell Internacional del Canvi Climàtic.
17.30 – 19.00h: Regim de foc, plantes, canvi climàtic, i un futur incert. Victor Rescos de Díos. Coordinador del Joint Research Unit del Centre Tecnològic forestal de Catalunya i professor de Ciència forestal i Canvi Global a la Universitat de Lleida.
16/07/2024
9.00-10.30h. L’impacte dels incendis sobre els recursos hídrics. Saskia Keesstra. Designer Producer Land Use Transformation Climate-Kic Holding B.V. Països Baixos.
10.30-12.00h. El foc i el seu impacte sobre el sòl. Artemi Cerdà. Universitat de València. Soil Erosion and Degradation Research Group. Universitat de València.
12.00h. Descans
12.30-14.00h. Gestió de zones afectades per incendis forestals. Fernando Pulido, Catedràtic de la Universidad de Extremadura.
16.00-17.30h. Restauració de zones afectades por incendis forestals. Jorge Castro. Universidad de Granada.
17.30-19.00h. Taula rodona: Gestió, prevenció, restauració, rehabilitació e investigació en incendis forestals. Què fem amb les muntanyes valencianes. Torn obert de paraula als participants
17/06/2024
9.00-10.30h. El incendis forestals a la Safor. Una història recurrent. Francisco Escriva. Universitat de València. Soil Erosion and Degradation Research Group. Universitat de València.
10:30 -12.00h Els bombers forestals i les seues tasques. Fermin Poquet. ADENE. President de l’Asociació per a la Defensa de la Natura d’ Enguera.
12.00. Descans
12.30 – 14.00h. El paper de les empreses de gestió forestal y planificació en la gestió i prevenció dels incendis forestals. Ferran Dalmau. Director de Ingeniería Medi XXI GSA. Enginyer Forestal.
16.00-17.00h. Com apagar incendis. Debats d’ahir i hui. Marc Castellnou. Inspector de Bombers de la Generalitat. Cap del Grupo d’Actuacions Forestals (GRAF)
17.00-18.00h El paper de les associacions ciutadanes en la gestió de les zones forestals. El cas de l’Associació Ecologista l’Arrel i Acció Ecologista Agró. Ferran Gandia. Acció Ecologista Agró.
18.00-19.00h. La necessitat de l’enteniment global en la gestió del foc forestal. The Global Fire Partnership. Saskia Keesstra. Climate-kic, Països Baixos.
18/07/2024
Visita a l’incendi de Terrateig. Soil Erosion and Degradation Research Group. Universitat de València.