
La família constitueix, encara avui, el primer agent de socialització de les persones. Referent a això, existeix cert consens en la doctrina jurídica a posar de manifest la crisi a la qual en l'actualitat assisteix tal concepte, ja que cada vegada, amb major intensitat, estan desplegant uns certs efectes jurídics algunes relacions afectives no basades en llaços de matrimoni ni parentiu. Sobre les consideracions anteriors, i amb un eminent caràcter pràctic i d'inclinació a la realitat social, es planteja en el seminari d'especialització que es proposa la necessitat de reflexionar sobre la protecció civil i laboral de la família, amb especial atenció a les parelles de fet, a la maternitat subrogada i a les famílies monoparentals.
Aquest curs va destinat a treballadors socials, advocats, fiscals, professorat, orientadors de centres educatius, psicòlegs, psiquiatres, treballadors públics de regidories de benestar social i educació i treballadors d’entitats públiques.
Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València (C/Tossal, 8)
Coordina: Pedro Chaparro Matamoros, Professor Contractat Doctor (acreditat al TU) de Dret Civil de la Universitat de València i Eduardo E. Taléns Visconti, Professor Titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
18/07/2024
09.00-10.30h: La protecció social per naixement i acolliment: prestació per la cura del menor, maternitat subrogada i famílies monoparentals. Celia Fernández Prats, Professora Contractada Doctora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
10.30-11.30h: La conciliació de la vida personal i familiar: adaptacions i reduccions de la jornada laboral Mercedes López Balaguer. Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
11.30-12.30h: Nous permisos retribuïts i altres absències justificades per conciliació familiar. Elena García Testal, Professora Titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
12.30-14.00h: Última jurisprudència en matèria de protecció social de la família. Eduardo E. Taléns Visconti, Professor Titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
16.30-18.30h: La pensió de viduïtat en els casos de separació i divorci i en les parelles de fet: règim legal després de les últimes reformes. Eduardo E. Taléns Visconti, Professor Titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.
19/07/2024
09.00-10.30h: La jurisprudència espanyola i la doctrina de la DGSJFP en matèria de maternitat subrogada. José Ramón de Verda i Beamonte, Catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València.
10.30-12.00h: Remeis per a la protecció econòmica del convivent perjudicat després de la ruptura d'una unió de fet. Pedro Chaparro Matamoros, Professor Contractat Doctor (acreditat al TEU) de Dret Civil de la Universitat de València.
12.00-13.00h: La compensació per treball domèstic de l'art. 1438 CC. José María Cardós. Professor de Dret Civil. Universitat de València
13.00 - 14.00h: La protecció dels menors d'edat davant els riscos de les noves tecnologies. Isabel J. Rabanete Martínez, Professora Ajudant Dra. de Dret Civil de la Universitat de València.
16.00-17.00h: L'extinció de la pensió compensatòria. Pedro Chaparro Matamoros, Professor Contractat Doctor (acreditat al TU) de Dret Civil de la Universitat de València.
17.00-19.00h: La continuïtat de les relacions familiars després d'una crisi familiar o la nul·litat del matrimoni: règim de visites del progenitor no custodi i dret dels nets a relacionar-se amb els seus avis. Modera: Pedro Chaparro Matamoros, Professor Contractat Doctor (acreditat al TEU) de Dret Civil de la Universitat de València. Intervenen: Gonzalo Muñoz Rodrigo, Professor Ajudant de Dret Civil de la Universitat de València; Almudena Carrión Vidal, Professora Substituta de Dret Civil de la Universitat de València; i Álvaro Bueno Biot, Contractat postdoctoral de Dret Civil de la Universitat de València.
“Tiempo de trabajo en el nuevo contexto del empleo: corresponsabilidad, desconexión digital y disponibilidad”. Investigador principal: Eduardo Talens Visconti.
Referència: CIGE/2022/141