UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Menjar bé no té pèrdua

  • 14 de novembre de 2025
Image de la noticia

L'alimentació de proximitat, de temporada i ecològica és molt més que una tendència; representa una forma conscient i compromesa de cuidar el nostre entorn  i la nostra salut. Apostar per productes locals i de temporada implica consumir aliments recol·lectats en el seu punt òptim de maduració, més nutritius i amb una menor petjada ambiental, ja que requereixen menys energia per al seu transport i conservació. Els aliments ecològics, a més, eviten l'ús de fertilitzants i pesticides sintètics, contribuint així a la salut dels sòls, la biodiversitat i la qualitat de l’aire.

Un dels impactes més notables d’aquest model és la menor generació de residus. Al adquirir productes frescos en mercats locals, es prescindeix de l’ús excessiu d’embalatges i plàstics associats a la gran distribució. En canvi, els aliments processats o llestos per a consumir que es troben als supermercats solen venir empaquetats en recipients d’un sol ús, generant un gran volum de residus que no sols requereixen recursos per a la seua recollida, trasllat i tractament, sinó que, a més, presenten baixos índexs de reciclatge. Es calcula que una gran quantitat d’aquests envasos acaba incinerada o en abocadors, accentuant el problema ambiental.

Compara els residus d'un menjar preparat al moment amb un de menjar per emportar

Consumir elaboracions pròpies en carmanyola de vidre, o bé optar per les cafeteries universitàries que ofereixen menús nutritius i equilibrats, suposa una altra avantatge clau. Les carmanyoles reutilitzables no generen residus cada vegada que s’utilitzen, mentre que els envasos d’un sol ús multipliquen l’impacte per la seua fabricació, transport i gestió posterior. A més, el menjar casolà sol implicar un major control sobre els ingredients, evitant innecessaris ultraprocessats i contribuint a una dieta més sana i més si seguim una dieta mediterrànea.

Per tot això, l’alimentació de proximitat, de temporada i ecològica, junt amb una aposta per recipients reutilitzables i restauració local, constitueix una estratègia sostenible i responsable per a reduir la petjada de carboni, minimitzar residus i millorar la salut tant individual com col·lectiva. Apostar per aquest tipus de consum és avançar cap a una universitat més sostenible i una societat més conscient amb l’entorn.

 

 

Guia de comerç just i consum responsable de la Universitat de València, UV 2022, Alimentació

Tápers saludables y sostenibles: Guía práctica para su elaboración y evaluación, UV  2019.  Castellano

Guía para el consumo de frutas saludable y sostenible, XVUPS 2019.  Castellano

Mapa de Cafeteries Saludables i Sostenibles UV 

¿Podemos atajar el problema de la contaminación por plásticos sin prescindir totalmente de ellos? The Conversation 2025