UVcooperacióUniversitat de València Logo del portal

L'ecoturisme com a estratègia per la pau. Projecte pilot en la Reserva Natural de La Llanada

  • 17 de novembre de 2023
Image de la noticia
  Responsable   Del Romero Renau, Luis 
  País   Colombia
  Contribució   9.000 €

 

OBJECTIU GENERAL

Contribuir a la dinamització de la Reserva Natural de la Societat Civil, La Llanada, amb la finalitat de conscienciar i involucrar a la població local en la cura del seu patrimoni natural, de manera que siga possible impulsar activitats que contribuïsquen al desenvolupament sostenible, en un territori altament rural que anhela superar les cicatrius del pas del conflicte armat colombià.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • O1. Millorar el coneixement científic sobre els valors ambientals de la Reserva Natural de La *Llanada.
  • O2. Contribuir en la construcció d'una sòlida estructura de governança i l'exercici d'una gestió activa i efectiva d'una àrea protegida.
  • O3. Donar visibilitat i difusió sobre el valor del patrimoni natural que alberga la localitat de Concepción.
  • O4. Potenciar l'ecoturisme en esta reserva natural mitjançant l'obertura d'una sendera amb indicadors que permeta gaudir d'este espai.

RESULTATS

Este projecte s'ha desenvolupat en una de les províncies menys conegudes i més rurals de l'orient colombià: García Rovira, en el departament de Santander. Com a objectiu general s'ha pretés contribuir a la dinamització de la Reserva Natural de la Societat Civil, La Llanada, amb la finalitat de conscienciar i involucrar a la població local en la cura del seu patrimoni natural, de manera que siga possible impulsar activitats que contribuïsquen al desenvolupament sostenible, en un territori altament rural que anhela superar les cicatrius del pas del conflicte armat colombià.

Concretament este projecte ha aconseguit posar en el centre d'atenció acadèmic i social de Màlaga i Concepción la importància ambiental i patrimonial de la Reserva Natural de la Societat Civil de La Llanada. Durant la nostra estada a Colòmbia s'han mantingut reunions, tant amb la família Otero, com amb el professorat i alumnat del campus de Màlaga de la Universitat

Industrial de Santander i amb nombrosos veïns de la zona. S'han celebrat unes jornades de tres dies de duració amb xarrades i tallers que van tindre lloc al campus i en La Llanada. A això cal afegir la construcció i panells de la sendera ecoturística “Els Ancestres” i la creació d'un patronat per a la gestió d'este important espai natural. En definitiva, ha augmentat la consciència ambiental sobre la importància d'este espai, i se li ha dotat d'eines i recursos per al seu desenvolupament com a projecte ecoturístic.

 

Imatges: