
Responsable | Pedro Bueno, Aurora | |
País | Nicaragua | |
Contribució | 15.000 € |
El projecte ‘Omepete-Nicaragua’ va sorgir amb la finalitat d'ajudar a la cooperativa Biometepe a dissenyar un producte turístic al voltant de la protecció de l'ocell clatell groc, en perill d'extinció. L'ocell viu en un espai molt concret de l'Illa Omepete, la Penya Inculta, i estudien els costums, migracions dins del territori i les causes de la reducció de la població de l'ocell.
OBJECTIUS ESPECÍFICS
- Crear un Centre Multifuncional per a la Interpretació Ambiental, sensibilització i gestió de visitants en el Refugi de Vida Silvestre Peña Inculta-Aiguamoll Istián situat en la comunitat indígena Urbaite-Les Piles
- Enfortir les capacitats dels socis i sòcies de la Cooperativa de Serveis Turístics BIOMETEPE i el Comitè Administratiu de la comunitat indígena Urbaite-Les Piles perquè es puguin oferir i desenvolupar adequadament els serveis turístics als visitants.
Per a aconseguir els objectius proposats, es van realitzar les següents accions:
- Disseny i construcció del Centre de Multifuncional utilitzant materials locals
- Disseny de l'espai i adquisició de materials per a la interpretació: Exhibicions, objectes, exhibicions amb mitjans gràfics, mitjans audiovisuals.
- Capacitació als socis i sòcies de la cooperativa i la comunitat en temes com: creació de productes turístics, interpretació ambiental, gestió de visitants, capacitat de càrrega, economia circular, emissions de carboni, gènere i turisme.
RESULTATS
Arran de la cooperació de la cooperativa amb la Universitat de València, van aconseguir dur a terme el projecte de millora de la infraestructura i equipament del centre multifunció, la qual cosa ha permès a l'organització brindar una adequada atenció als visitants i, per consegüent, construir un producte turístic més competitiu.
- Per al condicionament del lloc, s'ha dissenyat una manta vinílica, en representació de la flora i fauna que poden trobar-se en el refugi.
- S'ha dissenyat un mapa amb les rutes i punts d'atracció dins de la sendera.
- S'ha maquetat l'illa de Omepete, els seus municipis, comunitats, i llocs d'atracció.
- S'ha adquirit mitjans audiovisuals i material inventariable d'oficina per a brindar condicions en el moment de l'atenció.
Els “Eco Tours” són el resultat de la formació i capacitació del personal de Biometepe en la gestió dels productes turístics basats en la conservació. L'experiència del turisme de conservació amb Biometepe consisteix en:
- Tour d'Escalament de Lloros Clatell Groc (Amazona Auropallita)
- Tour d'Albirament d'Ocells Aquàtics
- Gran recorregut per les finques de producció agroecològica
A més, també s'ofereix la possibilitat de conèixer altres llocs d'interès fora del tour de conservació, com a Ull d'aigua, la selva tropical, les aigües naturals, i la cultura o la gastronomia de Ometepe.
El condicionament del lloc i la construcció del producte turístic ha afavorit l'arribada de turistes al centre. Els ingressos generats amb l'activitat turística s'han destinat al manteniment del centre i al suport per a la conservació dels ocells.
Atès que Biometepe també desenvolupa la seva labor a nivell de la sostenibilitat econòmica i social, l'activitat turística generada, així com la conservació de l'espai natural, també ha afavorit el desenvolupament i convivència de la comunitat indígena local. Les accions i resultats derivats del present projecte s'emmarquen en el projecte nacional per a la reducció de la pobresa a Nicaragua, atès que contribueix al posicionament i diferenciació del producte turístic local, a la creació de nova oferta, i a la millora de la infraestructura i recursos humans.
La cooperativa també es dedica a l'educació ambiental de la població local, fomentant la conscienciació i el coneixement sobre els ocells protegits i les amenaces que enfronten. La creació del Centre ha incidit en la preservació de la riquesa biològica i ha fomentat la participació local, composta per tots dos gèneres, la qual cosa permet atendre l'equitat i propícia l'apoderament de la població. A més, la formació/capacitació ha incidit en la posada en valor de la identitat comunitària i ha contribuït a donar valor als recursos naturals i socioculturals locals.
Imatges: