Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Biològiques Logo del portal

Un tipus de virus d’insectes s’utilitza per detectar infectats per coronavirus i en el desenvolupament de vacunes

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 d’abril de 2020
Image de la noticia
Imagen: The Conversation - Salvador Herrero

Salvador Herrero, professor de Departament de Genètica de la Universitat de València, ha explicat, en el marc de la lluita contra la Covid-19, les aplicacions d’un tipus de virus, els baculovirus, que infecten únicament insectes. El seu article, publicat en la plataforma de divulgació científica The Conversation, descriu com aquests microorganismes es poden utilitzar en dissenyar vacunes contra la SARS-Cov2 i en diagnosticar individus amb aquest virus.

“En uns pocs dies, els virus, aquests grans desconeguts per a la majoria de la societat, han adquirit una extraordinària rellevància i una molt mala reputació. No obstant això, han tingut un paper essencial en els processos evolutius”, destaca Salvador Herrero, que apunta que, des d’un punt de vista antropocèntric, molts virus són de gran utilitat i fins i tot poden contribuir a la lluita contra el nou coronavirus SARS-Cov2, causant de la malaltia Covid-19.

L’expert cita el cas dels baculovirus, virus d’ADN que infecten exclusivament insectes, principalment del grup dels lepidòpters (arnes i papallones) i dels quals s’han descrit més de 1.000 espècies. S’usen fonamentalment com bioinsecticides per controlar plagues agrícoles. “Els sistemes d’expressió de proteïnes amb baculovirus resulten molt versàtils i permeten l’obtenció de grans quantitats de proteïnes en només unes setmanes. A més, permeten produir diverses proteïnes simultàniament”, ha explicat Salvador Herrero.

El conegut com a test ràpid per detectar infectats per SARS-Cov2 es basa en la detecció en sang d’anticossos desenvolupats pel sistema immune contra les proteïnes virals. “Per produir aquests tests és necessari produir grans quantitats de certes proteïnes virals que mantinguen les seues propietats antigèniques. En diversos d’aquests sistemes de detecció, les proteïnes es creen mitjançant baculovirus recombinants que expressen proteïnes de la coberta del virus en cèl·lules d’insectes”, ha explicat Salvador Herrero.

Vacunes

A més, els baculovirus recombinants permeten produir simultàniament proteïnes funcionals i amb capacitat per activar el sistema immune. “Aquestes proteïnes es purifiquen per eliminar les possibles impureses i es formulen per a la producció de vacunes”, apunta Herrero.

L’empresa Sanofi, emprant la seua plataforma per a la producció de proteïnes recombinants mitjançant baculovirus i la seua experiència prèvia amb la vacuna per SARS, ha començat ja el desenvolupament d’una vacuna enfront del SARS-Cov2, que podria estar disponible per als primers mesos del 2021, ha informat l’investigador de la Universitat de València.

Baculovirus recombinants

Els sistemes més utilitzats es basen en el baculovirus de l’arna Autografa californica i que és conegut com AcMNPV. Una vegada introduït el gen o gens ‘'interès en el genoma del virus, aquest es pot utilitzar per a infectar cèl·lules d’insectes i produir grans quantitats de les proteïnes d’interès, segons explica Salvador Herrero a The Conversation.

Llegiu l’article original publicat a The Conversation