
La Universitat de València (UV) ha acollit la clausura del projecte Micromón-Tiny Earth@Universitat de València, que integra 72 centres valencians i té l’objectiu d’acostar la cultura científica i la investigació biomèdica a nivells educatius preuniversitaris, a més de fomentar la vocació investigadora. Durant tres mesos, l’alumnat universitari i els seus mentors (professorat del Departament de Microbiologia i Ecologia) s’han desplaçat a setze instituts i col·legis valencians per a guiar la realització d’experiments amb els quals descobrir noves soques bacterianes productores d’antibiòtics.
En el projecte Micromón-Tiny Earth@Universitat de València participen, en cadascuna de les seues edicions, prop de 800 persones, incloent-hi alumnat i professorat universitari i preuniversitari. En la clausura, que ha tingut lloc aquest dilluns 19 a la sala Darwin del Campus de Burjassot, han participat per part de la UV J. Javier Navarro, director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa; Inés Soler, representant de la Unitat d’Igualtat; Hortensia Rico, degana de la Facultat de Farmàcia i Ciencies de l’Alimentació; Ismael Mingarro, degà de la Facultat de Ciències Biològiques, i Belén Fouz i Sergi Maicas, coordinadors del projecte Micromón-Tiny Earth. També hi han assistit representants dels projectes agermanats: Micromón-UJI (Rosa de Llanos) i Micromón de Marroc (Ismail Moukadiri).
Micromón-Tiny Earth@Universitat de València és membre de dos consorcis internacionals (Small World Initiative i Tiny Earth), a més d’un hispanolusità (Micromón). El projecte està cofinançat pel Servei de Formació Permament i Innovació Educativa i per la Unitat d’Igualtat. Endemés, l’avalen la Societat Espanyola de Microbiologia i el Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat).
Small World Initiative és un projecte científic d’àmbit internacional que va sorgir a la Universitat de Yale (EUA) en 2012 i que es coordina actualment des de la Universitat de Wisconsin. L’estratègia que segueix pretén fomentar la vocació per la investigació científica dels joves i tracta un problema apressant de salut, com és la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquest problema i promou des de 2015 la setmana mundial de sensibilització sobre l’ús d’antibiòtics, que se celebra cada mes de novembre.
L’èxit al seu lloc d’origen va portar el projecte a expandir-se en els anys següents per nombrosos països, incloent-hi Espanya, on va començar a desenvolupar-se en 2017 per mitjà de la xarxa Micromundo@spain, constituïda per 30 universitats, i de la qual la Universitat de València és cofundadora.
El projecte Micromón-Tiny Earth@Universitat de València 2024/25 es va iniciar al novembre de 2024, amb 33 alumnes procedents de diferents graus i màsters adscrits a les facultats de Biologia i Farmàcia, els quals van rebre formació específica sobre el món dels superbacteris i les resistències bacterianes als antibiòtics. El professorat del Departament de Microbiologia i Ecologia, en cooperació amb el de Biologia Vegetal (Edafologia) i Informàtica, supervisa el projecte des del curs 2017/18, amb la implicació de més de 350 monitors al llarg d’aquests anys. En una fase posterior d’aquesta experiència d’aprenentatge-servei, duta a terme entre febrer i març, els alumnes van actuar com a guies en la realització d’experiments en 16 instituts de la Comunitat Valenciana.
En cadascun dels centres d’educació secundària, els grups formats per 2-4 estudiants universitaris o MITAS (mcromón training assistant) i un professor o MIPI (micromón partner instructor), porten a cap cinc sessions, en col·laboració amb el professorat del centre. En aquestes activitats els estudiants d’educació secundària aprenen nocions sobre el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics i l’impacte socioeconòmic del fenomen, a més d’assimilar diverses metodologies experimentals.
Peus de foto annexos: Acte de clausura del projecte Micromón-Tiny Earth@Universitat de València.
Images: