càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Amadeo Fuenmayor participa en una jornada sobre fiscalitat verda

  • 21 de març de 2023
Amadeo Fuenmayor
Amadeo Fuenmayor. Autoria: Joaquín P. Reina

El director de la Càtedra de Tributació Autonòmica, Amadeo Fuenmayor, va participar el passat 14 de març en la jornada: "Cànon de sanejament, exemple de fiscalitat verda per al futur", organitzada per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües de la Comunitat Valenciana (EPSAR).

La jornada es va dividir en dues activitats: un col·loqui amb Javier Ruiz, director d'Economia de la cadena SER, i una taula redona sobre Fiscalitat Verda. A més, la jornada va comptar amb la presència de la Vicepresidenta del Consell i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, i la Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro.

La presentació d'Amadeo Fuenmayor va tractar sobre la importància de la fiscalitat i la relació entre fiscalitat i serveis públics. En aquesta, Amadeo va abordar les principals característiques del sistema tributari, així com la connexió existent en molts tributs entre l'obtenció d'ingressos i la realització de la despesa. Entre aquestes figures, es destaquen les taxes, contribucions especials i els denominats com a impostos afectats. Un exemple exposat va ser el del cànon de sanejament establit per la EPSAR, l'import de la qual depén del volum d'aigua consumit, que al seu torn està directament relacionat amb el servei públic implicat, la depuració de les aigües.

Dins del conjunt de figures tributàries existents a Espanya, Amadeo va destacar els tributs ambientals, els quals, pel seu disseny, generen un incentiu al canvi en el comportament dels ciutadans que beneficia al medi ambient. Dins d'aquest àmbit, Amadeo va parlar sobre el cas de l'impost sobre hidrocarburs i dels tres impostos ambientals establits recentment a la Comunitat Valenciana: l'impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica, l'impost sobre emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera i l'impost sobre grans establiments comercials.

Imatges: