càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra DEBLANC imparteix un curs sobre blockchain i criptomonedes en les tres capitals valencianes

  • 18 de novembre de 2019
cursos noviembre deblanc

Els dies 14 i 15 de novembre van tindre lloc les sessions de formació “Nous reptes de l’economia digital i criptomonedes”, impartides per la Càtedra Universitària d’aplicació de metodologies estadístiques, econòmiques i d’aprenentatge automàtic per a la detecció de delictes financers i blanqueig de capitals (Càtedra DEBLANC) de la Universitat de València, en conveni amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana.

Els cursos van ser impartits per Pablo Fernández Burgueño, que va realitzar una exposició sobre el funcionament del blockchain i el Bitcoin des d’un punt de vista pràctic. Va començar per desgranar els principals conceptes d’aquesta nova tecnologia i parlà de xarxes distribuïdes P2P, criptografia asimètrica, prova de treball (proof of work), els miners i el protocol de consens. Aquests conceptes, alguns dels quals són de difícil comprensió per als neòfits en la matèria, van ser explicats amb infinitat de casos reals en els quals ha treballat o investigat el mateix ponent, motiu pel qual es va generar un ampli debat en finalitzar l’exposició.

Pablo Fernández és docent i advocat especialitzat en ciberseguretat i privacitat. És director del departament jurídic de SmartHC (GDPR i ciberseguretat), fundador d’Abanlex (Dret tecnològic) i NevTrace (Blockchain) i soci en el bufet Reiz. A més, és politòleg de formació i ha treballat com a redactor en cap en Logopress i com a locutor-col·laborador en la Cadena COPE. Ha exercit d’assessor jurídic en Bankia i Cremades & Calvo-Sotelo. És professor en el curs per a DPO en el Colegio de Abogados de Madrid, membre del Grup d’Experts d’EUROPOL en Protecció de Dades i en Criptomonedes i forma part dels claustres de diverses universitats (ESIC, ICEMD, UEM, UC3M), a més d’haver participat en diversos congressos internacionals. Manté un blog (pablofb.com) i ha escrit manuals de dret, ciberseguretat i blockchain.

Aquestes sessions de formació van tindre lloc en els jutjats d’Alacant, el 14 de novembre, i el 15 de novembre en les ciutats de la justícia de Castelló i València.