càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-UV presenta la Guia sobre protecció de dades per a estudiants que realitzen pràctiques externes

  • 4 de novembre de 2019

Hui 4 de novembre, la Universitat de València i la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-UV presenten la «Guia sobre protecció de dades per a estudiants que realitzen Pràctiques Externes». La Guia ha sigut desenvolupada per Ricard Martínez, director de la Càtedra, en col·laboració amb els vicerectorats d'Ocupació i Programes Formatius, d'Innovació i Transferència i d'Estudis i Política Lingüística, i amb el suport tècnic de l'Institut de Robòtica.

L'objectiu essencial de la Guia és aportar un element addicional de formació per a les i els estudiants universitaris en pràctiques. El seu contingut abasta les necessitats l'estudiantat de tot el país en qualsevol nivell educatiu. El document ofereix indicacions sobre com complir amb els seus deures en matèria de protecció de dades en el desenvolupament de l'activitat de pràctiques tant en entitats privades com públiques.

La Guia permetrà a l'estudiant familiaritzar-se amb els aspectes bàsics del Reglament General de Protecció de Dades i la normativa nacional. Addicionalment, es tracta de formar-los com a ciutadans capaços d'exercir el seu dret fonamental a la protecció de dades i, alhora, de comprometre's proactivament amb el compliment normatiu en el desenvolupament de la seua activitat. En les seues diferents seccions la publicació universitària tracta de promoure l'interés dels i les estudiants amb informació pràctica en un llenguatge accessible. El seu segon objectiu consisteix a conscienciar sobre la garantia dels drets de les persones les dades de les quals eventualment pogueren tractar durant les seues pràctiques.

En paraules de l'autor, amb la Guia «es tractava de superar l'estil habitual de formació com a transmissió d'una mera llista d'obligacions sobre seguretat i confidencialitat. Hem cercat que, com a persones i professionals, els i les estudiants entenguen quin és el significat profund dels seus deures en protecció de dades. Que siguen capaços de comprometre's amb la garantia dels drets fonamentals de les persones les dades de les quals tracten. I l'impacte que pot tindre una actuació inadequada en l'entitat en la qual exerceixen la seua activitat».

Per a aconseguir aquest objectiu, la Guia informa sobre els riscos, defineix els drets i obligacions de l'estudiant, i exposa les raons en les quals es basa la seua necessària implicació, formant en el coneixement de les seues obligacions bàsiques. El document presta una particular atenció a situacions en les quals poden existir riscos significatius. Així, s'ha tractat de conscienciar respecte de l'especial significació que té l'accés a dades especialment protegides en el sector de la salut, de les implicacions de tractar dades de menors en edat escolar, i finalment sobre l'especial transcendència que tenen algunes activitats professionals com ara els despatxos d'advocats.

Addicionalment, s’ha introduït una secció que familiaritza amb altres àmbits de compliment normatiu com el respecte de la identitat corporativa, la garantia dels drets de propietat intel·lectual i del dret a la pròpia imatge o de la necessitat de conéixer i aplicar les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals. La Guia finalitza amb un xicotet decàleg que resumeix el seu contingut.

El desenvolupament d'aquesta guia s'emmarca en les activitats vinculades al programa de càtedres institucionals de la Universitat de València, ve a cobrir una necessitat en la formació, i suposa una manifestació de la responsabilitat proactiva de la Universitat en la formació i preparació dels seus estudiants en pràctiques.

La Guia ha comptat amb la col·laboració de diferents universitats i d'altres institucions. Es publicarà en la pàgina web institucional de la Universitat de València amb una llicència Creative Commons que permetrà la seua reutilització per part de tot el sector educatiu nacional.

La presentació oficial tindrà lloc en la Sala de Juntes de l’Edifici de Rectorat, a partir de les 13 hores.

La guia pot consultar-se i descarregar-se en aquest enllaç.

Llista d'enllaços: