càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Càtedra Privacitat i Transformació Digital organitza un seminari sobre els desafiaments de l'espai europeu de dades de salut per a Espanya i la UE

  • 27 d’octubre de 2022
Imatge del seminari

Els grans repositoris de dades i un model per al seu tractament centrat en l'Espai Europeu de Dades de Salut són una oportunitat substancial per a la investigació sanitària a Espanya.

La Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València, en col·laboració amb la Universitat de València i UVCàtedres, organitza el seminari Health Research: European Health Data Space challenges (Investigació en salut: Els desafiaments de l'Espai Europeu de Dades en Salut). L'esdeveniment es realitzarà el dimecres 16 de novembre a Madrid, a la sala Europa de la seu de la Representació a Espanya de la Comissió Europea.

“La jornada té per objectiu analitzar les condicions de la investigació amb dades de salut en l'àmbit mèdic de cara a la Proposta de Reglament sobre l'Espai Europeu de Dades de Salut”, explica el professor Ricard Martínez Martínez, director de la Càtedra Privacitat i Transformació Digital Microsoft Universitat de València. “Juntament amb això, el desenvolupament de l'Espai Europeu de Dades de Salut constitueix una oportunitat substancial per a la investigació sanitària a Espanya”, continua.

En eixe sentit, Espanya ha sigut pionera en investigació sanitària amb dades gràcies al seu alt grau de digitalització i capacitats en matèria de cumpliment normatiu en protecció de dades i salut. “Les lliçons apreses amb la implementació de les previsions de la Disposició addicional dissetena sobre tractaments de dades de salut de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals”, explica l'acadèmic, “constitueixen una base sòlida des de la qual construir el nostre enfocament”.

“Al meu entendre, en aquesta matèria existeixen passos molt sòlids i prometedors i resulta essencial contribuir a la divulgació d'aquest procés de regulació el seguiment en temps de la qual real hauria de contribuir a assegurar un model de tractament centrat en els valors de l'Espai Europeu de Dades de Salut”, indica el professor Martínez. Això es tradueix en “apoderament del pacient, garanties de privacitat i seguretat, i generació d'un espai de tractament que consolide i incremente la competitivitat de la nostra investigació en salut”, acaba.

La jornada s'iniciarà a les 9:30 hores (CEST) amb les presentacions de María de los Angeles Benítez Salas, directora Representació a Espanya de la Comissió Europea; Joaquín Aldás-Manzano, vicerector de Planificació, Qualitat i Tecnologies de la Informació; Mar España-Martí, directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades; i Elena M. Grimme, Associate General Counsel at Microsoft; i acabarà a les 14:30 hores.

El seminari és gratuït, comptarà amb traducció simultània i es pot seguir en persona o virtualment. 

La inscripció s'ha de realitzar en el següent enllaç: esdeveniments.uv.es/go/Health-Research-2022-Seminar

Per a més informació es pot visitar la pàgina de l'esdeveniment en la web de la càtedra.


DADES

 

Dimecres 16 de novembre de 2022, de 9:30 a 14:30 hores CEST
Seu de la Representació a Espanya de la Comissió Europea, Sala Europa 
Passeig de la Castellana, 46, E-28046, Madrid, Espanya 
+34 91 423 80 00 
Ec.europa.eu/spain


PROGRAMA

 

9:30 Opening session

10:00 The future of healthcare research: An overview on governance and requirements

10:45 European Health Data Space requirements: Building data repositories (the researchers point of view)

  • Dr. Enrique Bernal-Delgado, Senior Scientist. Head of the Data Science for Health Services and Policy Research Group Institute for Health Sciences. 
  • Dr. Luís Marti Bonmati, Head of the medical imaging department of Instituto de Investigación Universitaria La Fe and chairs the CHAIMELEON consortium. 

Coffee Break 

11:30 European Health Data Space requirements: Security and interoperability

  • Mr. Miguel Ángel Benito Tovar, representative of the Sociedad Española de Informática de la Salud representative and Data Protection Officer of the Balearic Islands Regional Healthcare System. 

12:00 European Health Data Space requirements: Ethics

12:30 European Health Data Space requirements: And data protection

13:30 European Health Data Space: Digital transformation and common good opportunities

14:15 Closing Session

14:30 Lunch