La vigilància i el control empresarial sobre els treballadors és el tema tractat en el llibre que es presenta fruit de les intervencions en el Congrés Internacional sobre el mateix tema, celebrat a la Universitat de València al setembre de 2019, organitzat per la Càtedra d'economia Col·laborativa i dirigit pels professors Miguel Rodríguez-Piñero i Adrián Todolí.
A la fi de l'any 2019 va tindre lloc a la Universitat de València el Congrés Internacional sobre Automatització, Vigilància i Control dels Treballadors i Drets Fonamentals. Aquest esdeveniment acadèmic va ser organitzat, entre altres entitats, per la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital i va reunir acadèmics i professionals del camp del Dret del Treball amb la finalitat d'exposar i debatre sobre l'afectació dels drets fonamentals dels treballadors per les formes de control empresarial.
Des d'una visió global i detallada de l'afectació la tecnologia en els drets fonamentals dels treballadors, en aquesta obra es analitzen els principals reptes als quals s'enfronta la regulació laboral respecte a les possibilitats de vigilància i control dels treballadors. Partint de problemes ja quasi clàssics (videovigilància i registre dels ordinadors), s'endinsa també en noves fórmules de control potencialment invasives dels drets fonamentals dels treballadors com són la geolocalització, els wearables, la biometria i la reputació digital dels treballadors. Alhora, aquest treball no oblida tractar els perjudicis per a la salut dels treballadors que poden causar un excessiu control tecnològic del treball i del treballador i la seua incidència en la normativa de prevenció de riscos laborals. Tot això introduït per una reflexió general sobre l'impacte de la digitalització en els Drets Fonamentals magníficament exposada pel Prof. Cruz Villalón.
Els temes que s'aborden són els següents:
- Intel·ligència artificial i control dels treballadors
- Videovigilància del treballador i els drets a la protecció de dades i a la intimitat
- Monitorizació: GPS, Wearables
- Controls biomètrics per al registre horari
- Desconnexió Digital
- Prevenció de riscos laborals i control tecnològic dels treballadors
- Reputació Digital i efectes sobre els treballadors: Xarxes socials per a contractació usos i límits
- Decisions automatitzades i perfiles
- Registre d'ordenadors
- Digitalització i drets fonamentals
Aquest llibre és el resultat d'una cooperació, que considerem fructífera, entre diversos grups d'investigadors. En concret, és un resultat científic de diversos projectes: el projecte d'investigació “Noves dinàmiques i riscos socials en el mercat de treball del segle XXI: desigualtat, precarietat i exclusió social”, de la convocatòria 2018 de “Projectes d'I+D Reptes Investigació”, amb referència RTI2018-098794-B-C31. També ho és del projecte FEDER18-1264479 “Noves Causes i Perfils de Discriminació i Instruments per a la Tutela Antidiscriminatòria en el Nou Context Tecnològic Social”. I del projecte GV/2019/164 titulat “El meu cap és un algorisme Els efectes de la reputació online i la intel·ligència artificial en el treball en plataformes digitals”.
Llista d'enllaços: