Quatre nous estudis de cas aborden els riscos en matèria de salut i seguretat en el treball dels treballadors de plataformes digitals. Assenyalen riscos comuns a tota mena de treball en plataformes, però també riscos específics depenent de la mena de treball realitzat: tasques de repartiment de paqueteria, treballs manuals, revisió de continguts en línia i programació a distància. A més, aquests estudis identifiquen les pràctiques dutes a terme per les plataformes i les seues repercussions en els treballadors, a més de posar sobre la taula el debat sobre la prevenció i la gestió dels riscos en matèria de salut i seguretat en el treball. Ací assenyalem algunes de les conclusions a les quals arriben aquests estudis de cas.
Riscos per a la seguretat i salut en el treball de programació a distància organitzat a través de plataformes laborals digitals
Aquest cas d'estudi se centra en el treball de programació a distància realitzat a través de plataformes digitals. Alguns riscos associats a aquesta mena de treball són aquells derivats del treball d'escriptori i l'ús excessiu de l'ordinador: problemes ergonòmics associats als membres superiors, el coll, l'esquena i problemes de tensió ocular.
D'altra banda, també trobem riscos associats a l'estatus dels treballadors: en la seua majoria són autònoms o treballadors ocasionals. Aquest fet els exclou de bona part de les proteccions legals respecte als riscos de salut i seguretat en el treball de molts dels estats membres de la Unió Europea. Així, en molts casos la prevenció dels riscos i la seua gestió recau sobre el mateix treballador, que a vegades no disposa del coneixement o els recursos necessaris per a prendre les mesures adequades.
Així mateix, existeixen algunes pressions associades específicament al treball en plataformes digitals. Els programadors a distància que treballen en aquesta mena de plataformes depenen en bona part dels sistemes d'avaluació del seu treball per a l'assignació de tasques i la consecució de clients. Aquesta dependència de l'algorisme genera una intensificació del treball, la qual cosa fa que aquest siga més exigent emocionalment que el dels programadors fora de plataformes, la qual cosa acreix els riscos psicològics.
L'estudi també té en compte el caràcter global de la força de treball de programadors a distància, la qual cosa genera desafiaments en la regulació europea. Però més enllà de l'aplicació de la legislació, el treball dels programadors es fa més complex en aquest context global: els treballadors competeixen globalment pels clients, la qual cosa pot derivar en la impredictibilitat de l'assignació de tasques. Així, el fet que el treball de programació a distància tendisca a allargar-se fora de les hores normals de treball es veu influït, en part, per aquesta circumstància.
A més a més, cal sumar-li el fet que els programadors a distància treballen aïllats físicament i socialment, factor que pot ser determinant per als riscos psicosocials.
Riscos per a la salut i la seguretat en els treballs manuals realitzats a través de les plataformes de treball digitals
Aquest cas d'estudi se centra en els treballs manuals realitzats mitjançant plataformes digitals. Molts dels riscos associats a aquesta mena de treball són similars en plataformes digitals i fora d'elles. Aquests riscos estan associats a treballar en posicions estranyes, a alçar molt de pes, a l'exposició a substàncies perilloses, a la possibilitat de caigudes, etc. A més, ja que aquest tipus de tasques normalment es duen a terme en el domicili dels clients, existeix risc de violència interpersonal, que implica riscos físics i psicosocials.
La responsabilitat de previndre i gestionar els riscos associats a aquesta mena de treball sol recaure sobre els mateixos treballadors, ja que solen ser no-professionals i autònoms. Hi ha molt pocs casos en els quals la plataforma pren iniciatives de prevenció i gestió. En aquest sentit, l'estudi mostra que els individus que fan treballs manuals a través de plataformes són molt conscients dels riscos associats al seu treball i és més probable que prenguen mesures sobre aquest tema. Això sembla estar lligat, d'una banda, al fet que es tracta de treballadors de major edat i més educats que aquells de baixa qualificació, i per un altre, al fet que normalment realitzen el mateix tipus de tasques en el mercat laboral tradicional (la qual cosa els proporciona les habilitats i el coneixement necessari per a gestionar els potencials riscos per a la salut i la seguretat). Així, un possible pas cap avant seria la implementació d'un sistema per a assegurar que els treballadors de plataformes d'aquest sector disposen de les llicències i qualificacions necessàries per a exercir, garantint així la seua formació en riscos laborals.
La principal diferència dels treballs manuals en plataformes digitals i fora d'elles és la importància de les avaluacions i la reputació digital. Aquesta particularitat del treball en plataformes suposa una pressió per mantindre unes bones avaluacions i estar sempre al servei del client, amb els possibles efectes d'estrés i exigència emocional que això suposa.
Riscos per a la salut i la seguretat en el treball dels serveis de revisió de continguts en línia proporcionats per mitjà de plataformes digitals
Aquest tercer cas d'estudi es refereix a aquelles persones que revisen contingut en línia a través de plataformes digitals per a evitar la presència de contingut il·legal o abusiu. Aquest tipus de treball implica riscos per a la seguretat i la salut físiques i psicològiques. Els riscos de caràcter físic estan associats al treball d'escriptori i a l'excessiu ús de l'ordinador (fatiga visual, problemes cardiovasculars, etc.). Els riscos psicològics estan relacionats amb dos factors: d'una banda, l'estrés provocat per haver de treballar sota la pressió del temps i de la competició amb altres revisors, així com sota la pressió d'un algorisme que monitora el seu treball; d'altra banda, l'exposició constant a violència, crim i abusos que pot contribuir a trastorns com la depressió.
Igual que els treballadors de plataformes d'altres sectors, les plataformes no es fan càrrec dels riscos laborals dels seus treballadors, ja que el seu estatus laboral sol ser d'autònoms. Per tant, les regulacions existents en relació amb els riscos de salut i seguretat no s'apliquen a les plataformes i han de ser els mateixos treballadors els que actuen. No obstant això, en aquest cas sí que s'han identificat algunes plataformes que ofereixen recomanacions de prevenció d'algunes qüestions, encara que en general són minoritàries.
El cas dels revisors de contingut és particular per algunes qüestions. Els seus clients solen ser companyies de xarxes socials, que solen disposar de revisors de contingut propis també. En aquest sentit, els revisors propis normalment tenen millors condicions de treball que aquells que són externs a l'empresa, ja que per als primers existeixen mecanismes de prevenció i gestió dels riscos que per als segons no sol haver-hi.
Partint d'aquesta realitat, en l'article es fan algunes propostes de drets bàsics dels revisors de contingut: l'obligació de marcar el treball emocionalment exigent o que puga generar danys psicològics, fer que les plataformes incorporen programes formatius i que les empreses clients oferisquen uns mínims d'assessorament a les plataformes amb les quals treballen.
Riscos per a la salut i la seguretat en el treball de repartiment de paqueteria a través de les plataformes de treball digitals
Aquest últim cas d'estudi se centra en els treballadors de plataformes del sector de repartiment de paqueteria. Els riscos als quals s'enfronten aquest tipus de treballadors són similars als del mateix sector en l'economia tradicional, però s'agreugen amb el treball en plataformes digitals. Aquests riscos són de tipus ergonòmic, relacionat amb la utilització de vehicles i el trasllat de paquets, a més d'estar exposats a substàncies perilloses, a riscos de seguretat viària, a condicions climàtiques adverses i a conflictes amb els clients.
De nou, aquest tipus de treballadors s'enfronten a problemes derivats de la seua condició d'autònoms, així com de la gestió algorítmica del seu treball. Els sistemes d'avaluació ací són especialment comunes per a l'assignació de tasques, la qual cosa provoca pressió per a aconseguir bones avaluacions i competir amb els companys, generant estrés en els treballadors. Tot això incentiva als repartidors de plataformes digitals a treballar en unes hores determinades, a romandre en línia, a treballar més hores o a evitar els descansos. Això té efectes físics i mentals negatius i perjudica l'equilibri professional i personal de la persona.
En aquest sector es troben bastants plataformes que prenen determinades mesures de prevenció i gestió de riscos laborals d'aquest tipus. No obstant això, aquestes mesures solen ser insuficients, ja que solen estar limitades perquè la plataforma puga evitar la re classificació dels seus treballadors autònoms com a empleats.
En general, en comparació amb el sector en l'economia tradicional, el repartiment de paqueteria a través de plataformes digitals presenta una clara falta de consciència dels riscos associats al treball (per part de plataformes i treballadors) i un clar incompliment de les regulacions més bàsiques i crucials.
Per a l'ampliació d'informació respecte als riscos laborals específics del treball en plataforma podeu recórrer al següent article que publiquem sobre aquest tema des de la Càtedra: Riscos laborals específics del treball en plataforma digitals.