càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Noves tendències de la política econòmica valenciana (Presentació de la Càtedra de Política Econòmica i Social de la CV)

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Càtedra Política Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana
  • 16 d’octubre de 2024

La Càtedra de Política Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana es presentarà el 28 d'octubre de 2024 a la Sala Ignasi Villalonga de la Facultat d'Economia.

cartell presentació càtedraLloc

  • Presencial: Sala Ignasi Villalonga (Primera Planta, Facultat d’Economia, Campus dels Tarongers, Universitat de València)
  • On-line: https://links.uv.es/KGXb906 Codi d'accés: 921352

 

Programa


9:00 - 9:15: Presentació de la Càtedra

  • Antonio Sánchez Andrés, Director de la Càtedra de Política Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana
  • Justo Herrera Gómez, Vicerector d'Economía i Infraestructures, Universitat de València

9:15 - 10:00: Taula redona: Cap a una nova política agrària

  • Lourdes Viladomiu Canela, exprofessora del Departament d'Economía Aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Belén Miranda Escolar, Departament de "Economía Aplicada", Universidad de Valladolid. Moderació: Raúl de Arriba Bueno, Departament d'Economía Aplicada, Universitat de València

 

10:00- 10:30: Coffee-break


10:30 – 11:30: Taula redona amb agents socials: Reptes de la política econòmica en la Comunitat Valenciana

  • Salvador Navarro Pradas, President de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV)
  • Ana García Alcolea, Secretaria General de Comissions Obreres del País Valencià (CCOOPV)
  • Ismael Sáez Vaquero, Secretari General de la Unió General de Traballadors i Treballadores del País Valencià (UGT-PV). Moderació: Antonio Sánchez Andrés, Departament d'Economía Aplicada, Universitat de València

11:30: Cloenda

  • Antonio Sánchez Andrés, Director de la Càtedra de Política Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana
  • Francisco Muñoz Murgui, Degà de la Facultat d'Economía, Universitat de València
  • Carlos Mazón Guixot, M.H. President de la Generalitat Valenciana

 

Veure programació

Aquesta trobada ha servit d’inici oficial de la Càtedra de Política Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, verificant aquesta nova institució com a punt de connexió i comunicació fluida entre el món polític i institucional, l’acadèmic i el social. En el mateix acte s’ha fet referència a l’activitat recent de la càtedra per a aquest any 2024. De fet, el seu objectiu principal és incentivar l’aparició de treballs d’investigació, de formació i de divulgació relacionats amb la Política Econòmica, posant el focus en la transferència del coneixement a la societat i també a l’àmbit de la presa de decisions. La Càtedra PESCV ja ha començat a vertebrar recursos humans de la Universitat de València en diversos projectes, que seran enriquits amb els contactes que s’han desenvolupat al voltant d’una vintena d’universitats espanyoles. La formació d’aquest teixit universitari és bàsica per a la generació d’idees d’aplicació en la realitat.

Amb l’obertura a càrrec del director de la Càtedra Antonio Sánchez Andrés i del vicerector d’Economia i Infraestructures de la Universitat de València, Justo Herrera Gómez, la Universitat de València certifica el seu suport, en nom de la rectora magnífica María Vicenta Mestre, a la creació d’aquest espai de difusió i debat enfocat a l’acció política. El vicerector, amb les seues paraules, ha ressaltat amb èmfasi la funció que compleix la càtedra per fer de la Comunitat Valenciana una regió competitiva, més atractiva per a la inversió i que millore la situació dels valencians i valencianes.

Seguint amb el programa de la presentació, s’ha obert una primera taula redona, moderada per Raúl de Arriba Bueno (Economia Aplicada –Política Econòmica- UV) per a abordar les noves tendències de política i, en concret, remarcar “Cap a una nova política agrària”. Per a això, hem comptat amb la presència de dues expertes de primer nivell amb una àmplia experiència; res menys esperable per a un tema amb una complexitat sovint desatesa.

En primer lloc, Lourdes Viladomiu Canela (Universitat Autònoma de Barcelona) ha parlat de la “Dinamització del sector agrari a partir de l’experiència d’Andalusia”. En la seua presentació ha destacat polítiques que comprenen des de les entitats financeres d’acompanyament especialitzades sectorialment i els motors en I+D fins a l’agroturisme, passant per la unió de cooperatives multiservei.

Belén Miranda Escobar (Universidad de Valladolid), de forma concloent, ha retratat l’estat de la política agrària a Espanya i a Europa, davant els canvis esdevinguts en el sector, que resulten en una situació d’indignació per part dels productors mobilitzats per la situació. En concret, ha assenyalat la necessitat d’utilitzar la imaginació per replantejar la Política Agrària Comuna basant-se en l’avaluació i en les iniciatives locals.

Una visió completa de la Política Econòmica ha d’abastar àmpliament els diferents agents socials implicats en les seues diverses fases. Per això, la presentació de la càtedra ha comptat amb una taula redona moderada pel director Antonio Sánchez Andrés. En ella han participat els sindicats, és a dir, la Unió General de Treballadors (UGT-PV) i Comissions Obreres (CCOO-PV), conjuntament amb la Confederació Empresarial de València (CEV-València) i de la Comunitat Valenciana (CEV-CV). Més concretament, hem comptat amb Constantino Calero Vaquerizo (Secretari d’Organització, Unió General de Treballadors del País Valencià), Ana García Alcolea (Secretària General de Comissions Obreres del País Valencià) i Eva Blasco García (Presidenta de CEV-València).

Entre els tres agents socials han projectat un diagnòstic sobre els reptes de política econòmica a la Comunitat Valenciana, contemplant principalment la necessitat d’establir consensos i coordinacions en les propostes de política reforçades pels canvis introduïts en dues reformes recents: la laboral i la del sistema de pensions. No obstant això, assenyalen que encara queden molts assumptes pendents sense resoldre al respecte.

A més, detecten una forta dependència del sector terciari, concretament, de l’hostaleria. D’altra banda, problemes com els d’infraestructures, l'infrafinançament, la xicoteta mida de les empreses, l’excessiva burocràcia administrativa i el deute acumulat imposen restriccions de partida; impedeixen el creixement del sector industrial i empresarial. També han destacat l’existència de bretxes socials, a causa de l’expansió dels beneficis empresarials i les rendes de capital, que han derivat en la creació de treballadors amb baix poder adquisitiu. Això s’ha agreujat per l'augment dels preus de l’habitatge, influint en la distribució de la renda. Davant d’això, els tres agents coincideixen en la necessitat d’una reforma fiscal integral amb una reconsideració del model de finançament autonòmic. El canvi climàtic i la digitalització, a més, tindran impactes sobre el comerç, el turisme i sobre el mercat laboral, en els quals es necessita formació i adaptació de les formes de treball. Una transició verda hauria d’estar adaptada a la productivitat i als terminis empresarials, d'acord amb els membres de la taula.

Per clausurar l’acte de presentació de la càtedra ha sigut rellevant la presència política i institucional de la Generalitat Valenciana, així com el discurs del degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Francisco Muñoz Murgui. La representació de la Generalitat Valenciana en l’acte ha anat a càrrec de José Antonio Rovira Jover, Honorable Conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació i Ruth María Merino Peña, Honorable Consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública.

La seua presència en aquesta clausura, per si mateixa, justifica l’interés del Govern Valencià per recolzar la creació de la càtedra i verifica el compromís amb les seues activitats, vinculades a la millora del procés de presa de decisions.

En paraules del degà, un dels potencials de la càtedra és la possibilitat de retroalimentació entre les activitats de la mateixa i el Màster de Política Econòmica i Economia Pública, que reflecteix la necessitat d’una institució com aquesta en el seu compromís amb la transferència de coneixement, la formació i la interdisciplinarietat. Ha destacat la càtedra com un espai de cooperació entre els sectors públic i privat, presentant-los com a vasos comunicants. A més, la càtedra té la capacitat de vehicular les seues funcions a través del prestigi internacional de la Universitat de València i la seua posició en els rànquings d’investigació. En aquesta tasca, la labor de l’equip de la càtedra és fonamental en complementació amb el suport i finançament de la Generalitat. Seguidament, el director Antonio Sánchez ha recordat els resultats obtinguts per la càtedra durant aquest últim any. Ha recalcat que tot passa per la Política Econòmica. En aquest sentit, aquesta institució esdevé un espai de generació d’idees i continguts al voltant dels problemes socioeconòmics de la realitat per passar de l’anàlisi d’una economia de la contemplació a una economia de l’acció, consolidant una perspectiva tecnopolítica.

Per la seua banda, tant el conseller José Antonio Rovira com la consellera Ruth M. Merino han afirmat el compromís de la Generalitat amb el reforç de les polítiques públiques, a través de la innovació social, i amb la necessitat estratègica de crear pensament, acció i col·laboració des de la càtedra. Així doncs, han assenyalat que les funcions de la recent institució no es limiten a l’anàlisi de les polítiques econòmiques i projecció de les opcions futures, sinó que tracta d’articular el diàleg obert entre agents. Per a això, dins de la càtedra, ressalten les funcions a desemplegar pel projecte Fòrum PES, de Política Econòmica i Social, o el de rehabilitació i requalificació del personal funcionarial. Però, en la mateixa línia, el disseny de cursos propis i d’un nou “Màster en Governació i Política Econòmica” serviran per afrontar els reptes futurs. Addicionalment, Ruth M. Merino ha destacat que la política econòmica és una prioritat per al Govern del Molt Honorable Senyor President Carlos Mazón. Concretament, ha indicat la importància de la política social per al progrés social i econòmic, per als quals la Comunitat Valenciana reuneix les condicions ideals. La creació de la càtedra, en definitiva, posaria en primer pla el valor de la política econòmica en el procés d’aconseguir aquestes condicions.

 

Imatges: