càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Procés de diàleg per a l’enfortiment de la cooperació per al desenvolupament a les entitats locals valencianes

  • 21 de febrer de 2013
Logo de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València

La Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i el Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València impulsen, juntament amb la Plataforma 2015ymás, un procés de diàleg per a l’enfortiment de la cooperació per al desenvolupament a les entitats locals valencianes. La conferència inaugural, sobre cooperació descentralitzada, s'ha celebrat al Col·legi Major Rector Peset dimecres, 20 de febrer.

Aquesta iniciativa es configura com un espai de reflexió i proposta col·lectiva amb la finalitat de millorar la planificació, la rendició de comptes i la comunicació social a la cooperació per al desenvolupament realitzada des de les entitats locals valencianes.

El procés de diàleg, que s’estructura en tres conferències i diversos tallers, es durà a terme entre els mesos de febrer i juny de 2013.

Dimecres, 20 de febrer, s'ha celebrat l’acte de presentació en el qual Ignacio Martínez, de la Plataforma 2015ymás, ha especificat la metodologia de treball. La conferència inaugural ha anat a càrrec de Koldo Unceta, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat del País Basc, qui ha reflexionat sobre el context actual i els reptes de futur de la cooperació descentralitzada. L’acte ha estat presentat pel director de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, Guillermo Palao.

La pròxima conferència, davall el títol El Sud als mitjans de comunicació, serà el 16 d’abril, a les 19 hores, i anirà a càrrec de Ramón Lobo, periodista expert en zones de conflicte. Clourà les sessions la presentació de les conclusions del procés de diàleg i una sèrie de recomanacions en matèria de planificació, comunicació, gestió i transparència de la cooperació, elaborades per tècnics de cooperació i experts reunits per grups i tallers al llarg d’aquests mesos.

Les tres activitats centrals tindran lloc a la Sala d’Actes del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, encara que el procés de diàleg també s’ubicarà en altres emplaçaments, com ara les universitats Politècnica de València i d’Alacant; i compta amb la col·laboració del Centre de Cooperació per al Desenvolupament i el Grup d’Estudis de Desenvolupament, Cooperació i Ètica de la Universitat Politècnica de València, la Coordinadora Valenciana d’ONGD, la Universitat Jaume I i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Aquest procés s’incardina en la revisió analítica que, sobre la cooperació a les administracions públiques valencianes, van presentar els estudiosos Juanjo Iborra i Guillermo Santander en 2012.