University of Valencia logo Logo Cavanilles Institute of Biodiversity and Evolutionary Biology Logo del portal

El grup d’Ecologia Integrativa participa en la publicació del llibre "10 años del Tancat de la Pipa"

  • October 21st, 2020
TANCAT

En 2019 el Tancat de la Pipa va complir 10 anys de gestió activa, participativa i innovadora, marcada per acords de custòdia del territori entre dos ONG Acció Ecologista-Agró, SEO/BirdLife i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, propietària de l’espai. Des del primer moment el seguiment científic dut a terme pel grup de Ecologia Integrativa del ICBiBE de la Universitat de València i pel grup d’Enginyeria Aquàtica i Mediambient de la Universitat Politècnica de València i aplicat a la gestió, ha sigut un dels pilars del projecte, de forma que la col·laboració d’ambdues universitats ha sigut tant estreta que són un actor més en la presa de decisions de l’àrea de reserva.

Tots els aprenentatges i experiències viscudes durant aquests anys han sigut recopilades en la publicació "10 años del Tancat de la Pipa". Es pot consultar i descarregar al següent enllaç: 

https://www.chj.es/es-es/medioambiente/albufera/Documents/10%20años%20de%20gestión.pdf

Durant aquesta dècada han visitat el Tancat més de 55000 persones, en activitats de tot tipus: visites tècniques, tallers, celebració de dies mundials, escolars... Han passat pels aiguamolls artificials 20 hectòmetres cúbics d’aigua que ha sigut retornada a l'Albufera amb millor qualitat. S’ha pogut comprovar com l’espai s’ha anat omplint de vida, convertint-se en l’actualitat en punt calent de biodiversitat de l'Albufera, que acull espècies d’aus nidificants molt escasses lligades a la qualitat de l’aigua, així com la primera població reproductora de tortuga d’aigua europea, entre altres fites. Aquesta experiència s’ha convertit en referent per desenvolupar actuacions semblants, tant en el nostre territori como a nivell internacional.