El seminari 'Medicina y colonialidad en la globalización ibérica: choques culturales e historias conectadas' serà impartido por José Pardo, I. Milà i Fontanals
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari Medicina y colonialidad en la globalización ibérica: choques culturales e historias conectadas, que tindrà lloc el pròxim dimecres 15 d'octubre, a les 17 hores, a la sala de conferències de l'Institut. El seminari serà impartit per José Pardo-Tomás, investigador científic en la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona).
En els últims anys, es vénen desenvolupant noves formes d'abordar la història de l'expansió europea, a partir de l'exploració marítima de Portugal i Castella en els segles XV i XVI. Aquesta renovació historiogràfica està afectant de forma molt directa a la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, obertes al diàleg interdisciplinari i la sensibilitat multicultural.
Una sèrie de conceptes –nous o vells però redefinits– (globalització, històries connectades, “colonialitat” i “postcolonialisme”, xoc cultural, expansió biològica, tecnologies artesanals, revolució científica, pluralisme mèdic, mestissatge, cultures híbrides...) han fet la seua entrada en l'escenari de la discussió historiogràfica i reclama dels historiadors de la ciència un seriós esforç per a canviar de forma rigorosa i ambiciosa un relat de la història de la primera expansió europea que ha quedat completament obsolet.
La sessió tractarà de presentar algunes de les propostes referent a açò per a passar després a veure com han funcionat (o no) en la pràctica amb alguns estudis de cas que s'han dut a terme recentment.
Data 15 d’octubre de 2014 de 17:00 a 18:30. Dimecres.
Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
IHMC López Piñero.