
• La Xarxa Bioclima, projecte del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Generalitat Valenciana, reunix professionals per a debatre sobre biodiversitat i protecció del medi natural en la Comunitat Valenciana
• La seua aplicabilitat a les polítiques públiques la constituïxen en una ferramenta rellevant per a la protecció del patrimoni natural.
Estudiar la resposta de la biodiversitat enfront del canvi climàtic en diversos ecosistemes terrestres típics del territori valencià. Eixe és l'objectiu principal de la Xarxa de Seguiment de la Biodiversitat, Xarxa Bioclima, liderada pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) i cofinançat per la Fundació Biodiversitat, Generalitat Valenciana i el CSIC. A més, compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a través del Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal (CIEF) i els Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.
Durant la Jornada Presentació Xarxa Bioclima i App de ciència ciutadana: Coneixement públic al servici de la protecció del medi ambient, que ha tingut lloc en la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana, s'ha informat i fet partícips als assistents dels avanços d'esta xarxa de seguiment.
Importància del seguiment
En l'actual context climàtic és fonamental disposar de dades sobre l'evolució de la biodiversitat per a poder previndre i fer front als reptes que se'ns plantegen. La Xarxa Bioclima cobrix esta necessitat amb mostrejos periòdics sobre el canvi de composició d'espècies en diferents hàbitats típics valencians i sobre com canvia el ritme de les plantes, la vegetació i la fenologia, entre altres.
Per a això, des de l'any 2020 el projecte compta amb una xarxa de parcel·les d'observació permanent (punts de mostreig amb coordenades geogràfiques fixes) situades als Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana (mapa annex). La Xarxa facilita dades de gran importància per a aconseguir, entre altres, els objectius de l'Estratègia de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana 2030 i del Pla estratègic estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat a 2030. Així mateix, la informació del seguiment està emmagatzemada i accessible en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana.
A més, el projecte ha posat en marxa l'App Bioclima per a la presa de dades de la fenologia (període floració, perduda fulles, etc.) que s'emmagatzemen i estan accessibles en obert en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, perquè científics i persones interessades (ciència ciutadana) puguen contribuir i observar els canvis registrats per la Xarxa Bioclima.
Transferència de coneixement a les polítiques públiques
La Jornada s'ha configurat com un punt de trobada i connexió d'investigadors, tècnics i gestors de l'administració pública amb responsabilitat en matèria de protecció del medi ambient, on s'han compartit els avanços de la Xarxa Bioclima i la seua aplicabilitat a les polítiques públiques, a través del foment del diàleg entre ciència, gestió pública i societat.
En definitiva, la idea final ha sigut bastir ponts i crear sinergies, entre la generació de coneixement i la presa de decisió, vinculant a les persones amb el seu entorn com a motor de sostenibilitat.
Sobre el CIDE
El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) és un centre públic mixt d'investigació científica, de titularitat compartida entre la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA).
El CIDE treballa des del seu origen per a aportar coneixement fonamentat basat en l'evidència científica, i per a comunicar a la societat la transcendència de les qüestions ambientals, i en particular, sobre el risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i l'ésser humà i contribuir, d'esta manera, a la protecció del nostre entorn. En este sentit, és un dels centres pioners a Europa en l'estudi de la desertificació i un dels escassos instituts dedicats a este tema, amb una base sòlida i dilatada experiència en l'estudi dels processos de degradació del sòl, aigua i dels ecosistemes, principalment mediterranis.
Sobre el CIEF
El Centre per a la investigació i Experimentació Forestal (CIEF) gestiona línies de treball dirigides a resoldre problemes directament relacionats amb la gestió de sistemes forestals (restauració ecològica i repoblacions forestals) i la conservació de la flora silvestre. Així mateix, promou la cooperació amb universitats, centres d'investigació i centres tecnològics.
El CIEF és un centre pioner a Espanya en el qual s'integren els bancs de germoplasma i vivers forestals, el banc de germoplasma de flora rara, endèmica i amenaçada i el Banc de Llavors de Varietats Tradicionals d'Interés Agrari. A més, actua com a centre de recursos i suport tècnic a projectes d'investigació, però també com a node de comunicació i transferència de coneixements en matèria de gestió del medi natural.
Des de la creació del banc de llavors forestals en 1994, s'ha conformat una completa col·lecció de llavors dels hàbitats més representatius de tot el territori valencià.
CIDE Comunicació