
La professora Yolanda Picó va morir a València, a l'edat de 61 anys, dimarts passat 11 de febrer de 2025. La professora Picó, nascuda el 30 de gener de 1964 a València, va ser Catedràtica de la Universitat de València (UV) i investigadora en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA). Des de 2007, va ser la directora del grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV), reconegut com a grup d'investigació d'excel·lència per la Generalitat Valenciana. La professora Picó va obtindre una llicenciatura i un grau en Farmàcia de la UV en 1988, i més avant un doctorat en esta mateixa especialitat (Farmàcia) també en la UV en 1992 (Premi extraordinari de doctorat, 1993). La seua formació postdoctoral es va desenrotllar en el Departament de Química Analítica de la Vrije Universiteit d'Amsterdam (1992) i en el Departament de Química Analítica de la Università degli Studi di Roma “La Sapienza” (1996).
Un eix fonamental en la trajectòria científica de Yolanda Picó ha sigut l'estudi dels aspectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental i la preservació del capital natural i els servicis ecosistèmics des de diferents perspectives. Al llarg de la seua trajectòria, i com a aspecte fonamental la seua investigació ha considerat la perspectiva social i de gènere. El seu segon eix d'actuació s'ha centrat sobre la seguretat mediambiental i alimentària a fi de contribuir significativament a la millora del medi ambient i la salut de la població. Tot això s'ha realitzat a través del desenrotllament de mètodes d'anàlisis selectives i específiques i innovadors tant per a per a contaminants tradicionals com per als anomenats “emergents” i els seus metabòlits en les diferents matrius ambientals, sent precursors en molts aspectes. Tot això s'ha realitzat des de l'àmbit del benestar i la preservació de la salut humana, sent una labor realitzada a nivell internacional. En el camp de les ciències de la salut, ha treballat en la identificació de l'estructura molecular de metabòlits i compostos de degradació desconeguts, contaminació emergent, així com en la quantificació i el cribratge de substàncies no esperades en general, etc. a més del desenrotllament de ferramentes i mètodes per a ampliar el coneixement sobre el seu impacte, entre ells l'epidemiologia basada en l'anàlisi d'aigües residuals.
La professora Yolanda Picó va tindre un impacte acadèmic molt rellevant, amb més de 400 publicacions en revistes científiques, més de 19400 cites, un índex H de 80 (febrer de 2025) i un índex i10 de 309 en Google Scholar. Va ser autora de més de 20 capítols de llibres, va supervisar 13 tesis doctorals, va presentar més de 500 comunicacions a congressos, tant nacionals com internacionals, incloent més de 20 conferències convidades. La professora Picó va participar en nombrosos comités d'assessorament i va ser avaluadora en el 5é, 6é i 7é Programa Marc de la Unió Europea i en l'Horitzó 2020. Va ser editora associada de les revistes Science of the Total Environment des de l'any 2015, de Journal of Environmental Management des de l'any 2017 i Data in Brief des de l'any 2020 fins als nostres dies, i va participar en el comité editorial de prestigioses revistes científiques com Journal of Chromatography A, Food Additives & Contaminants, Environmental Nanotechnology, Monitoring and Management, i va ser membre de diversos panells d'experts científics d'organismes internacionals com l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), la Iniciativa del Joint Program Initiative (JPI)-Water, el Institut Català de la Recerca del Aigüa (ICRA), etc. Va ser membre de societats científiques com la Societat Espanyola de Cromatografia i Tècniques Afins (SECyTA) de la qual va ser Vice presidenta (2005-2016), Societat Espanyola d'Espectrometria de Masses (SEEM), la International Association of Environmental Analytical Chemistry (IAEAC) i la European Society of Separation Sciences (ESSS) i de la European Geophisical Union, entre altres. A més, ha sigut inclosa en el “Rànquing” de la Universitat de Stanford, que contempla al 2% de científiques i científics més influents del món.
Volem destacar la seua activitat com a editora de llibres. En concret tres d'ells, dos publicats en la prestigiosa sèrie Comprehensive Analytical Chemistry de Elsevier en els anys 2008 (volum 51), i 2015 (volum 68) de títols: Food Contamination and Residue Analysis i Advanced Mass Spectrometry for Food Safety and Quality, respectivament. Al gener del 2025 va publicar el llibre “Sample Handling and Trace Analysis of Pollutants” de 800 pàgines, i 24 capítols, demostrant la seua capacitat de treball i excel·lència científica fins i tot en els moments més difícils.
Com a premi internacional cal destacar el treball liderat per Yolanda i realitzat en el marc del projecte amb la King Saud University: “Contaminants and Microplastics in Plants, Vegetables, Water and Soil. Use of Plants for Biofuel Production” i publicat en la revista Science of the Total Environment, el qual en 2023 va ser premiat amb el King Hamad Prize for Agricultural Development in the category of Best Agricultural Research & Studies, Bahrein.
Hui volem honrar i retem homenatge a la memòria i el llegat de la Professora Yolanda Picó, a qui sempre recordarem pel seu optimisme contagiós (la seua frase favorita “no et preocupes”), el seu inacabable positivisme (fins i tot els abstracts pitjor redactats li semblaven “que només necessita una volta”), el seu afany per aprofundir en el coneixement, la seua incansable activitat i pel seu afany per respondre als innombrables correus que sempre tenia. I en essència, pel seu gran cor i amabilitat que faran que sempre la recordem amb carinyo, com ella es mereix.
Julian Campo, Vicente Andreu i Damiá Barceló
17 de febrer de 2025
CIDE Comunicació