GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Patricio García-Fayos participa en la jornada de presentació del projecte “LIFE RedBosques_Clima: soluciones naturales para la adaptación de los bosques al cambio climático”

  • 1 de març de 2022
Image de la noticia

El projecte LIFE RedBosques_Clima obri una reflexió sobre les solucions naturals per a la necessària adaptació dels boscos mediterranis al canvi climàtic

La ciutat de València acull l'1 de març la jornada de presentació del projecte “LIFE RedBosques_Clima: soluciones naturales para la adaptación de los bosques al cambio climático”, coordinat per la Fundació Fernando González Bernáldez amb la col·laboració de EUROPARC-España.

El projecte persegueix promoure el debat entorn de la gestió i conservació dels boscos en el context del canvi climàtic, i aportar eines i solucions per a professionals, propietaris i prenedors de decisions. Als països mediterranis la immensa majoria del territori forestal arbratge és molt vulnerable al canvi climàtic: el sobtat abandó dels aprofitaments forestals després de segles d'ús els fa especialment sensibles a sequeres, incendis o plagues. La gestió d'aquestes muntanyes ha d'afrontar els nous reptes que representa mantindre i potenciar l'ampli conjunt de serveis que els boscos ens ofereixen, en un nou escenari climàtic que inevitablement portarà canvis en la seua estructura i funcionament.

 

Rafael Mata Olmo, President de EUROPARC-España, i Julio Gómez Vivo, Director General de Medi natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, han dut a terme la inauguració oficial de la jornada. Rafael Mata va posar l'accent en les seues paraules en la necessitat de “avançar en la conservació dels boscos en bon estat i en la restauració dels elements que confereixen major capacitat d'adaptació, de manera compatible amb un aprofitament sostenible”.

Després de la inauguració oficial es presenten dues ponències cientificotècniques. Patricio García-Fayos, del Departament d'Ecologia i Canvi Global, Centre d'Investigacions sobre Desertificació – CIDE, imparteix la ponència “Nuestros bosques: tópicos, predicciones y herramientas”, i Antoni Marzo i Pastor, que va ser director del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), centra la seua intervenció en l'adaptació de les repoblacions forestals valencianes enfront del canvi climàtic.

José Antonio Atauri, Coordinador Tècnic del projecte RedBosques_Clima, va poder explicar al centenar de persones assistents les claus d'aquest, que es desenvoluparà durant els pròxims quatre anys, així com les principals accions programades i resultats esperats. En la taula redona posterior, anunciada sota el lema del projecte - solucions naturals per a l'adaptació dels boscos al canvi climàtic - van participar els tècnics implicats en projecte: Jordi Vayreda Duran, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); Josep Sabaté Balsells, del Parc Natural dels Ports, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya; Gloria Romero Cuenca, de la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana; Carlos Serrano García, de la Direcció General de Medi natural i Biodiversitat de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa; i José Luis Atutxa Lapatza, de la Direcció de Patrimoni Natural i Canvi Climàtic del Govern Basc.

Més informació www.redbosquesclima.eu

Font: Javier Puertas, Oficina Tècnica de EUROPARC-España

CIDE Comunicació