GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Un estudi qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic

  • 18 d’octubre de 2019
Image de la noticia
Fotos: J.G. Pausas, W.J. Bond.

- L'article, publicat en ‘Science’, suggereix que el segrest de carboni no compensaria les emissions procedents dels combustibles fòssils

- Plantar arbres en llocs inapropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis i exacerbar el calfament global

Un estudi en el qual ha participat el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic. El treball, publicat en l'últim número de la revista Science, demostra que plantar arbres en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis forestals i exacerbar el calfament global.

El treball, elaborat per un equip internacional de prop de 50 científics, demana “màxima prudència” a l'hora de sospesar la plantació massiva d'arbres com a solució al canvi climàtic. “Una plantació massiva d'arbres en pasturatges i sabanes, a part dels problemes per a la biodiversitat, generaria uns paisatges molt homogenis i inflamables que tard o d'hora acabarien sent pastura de grans incendis”, indica l'investigador del CSIC Juli Pausas, un dels autors de l'estudi.

Segons el coordinador de l'estudi, Joseph Veldman, de la Universitat de Texas A&M, “plantar arbres pot ser una bona opció en algunes àrees desboscades, però plantar-los en pasturatges naturals impactaria negativament en l'hàbitat de les plantes i els animals natius; a més, el segrest de carboni no seria suficient com per a compensar les emissions de combustibles fòssils”.

L'article respon a una publicació recent, també en la revista Science, liderada per Jean-Francois Bastin i Thomas Crowther, de l'Institut Federal Suís de Tecnologia a Zuric (Suïssa) i finançada per la fundació holandesa DOB Ecology, l'organització Plant-for-the-Planet i el Ministeri per a la Cooperació Econòmica i Desenvolupament d'Alemanya.

“En aquesta publicació s'esmentava que, a nivell global, una plantació massiva d'arbres podria capturar 205 gigatones de carboni, que és l'equivalent a una tercera part del diòxid de carboni emés des de la Revolució Industrial. Però la realitat és que el potencial de les plantacions a mitigar el canvi climàtic és cinc vegades menor”, destaca Veldman.

Segons els investigadors, l'estudi de l'equip suís també va ometre el fet que els boscos de coníferes en regions boreals i d'alta muntanya absorbeixen més energia solar i emeten més calor que àrees sense arbres i, per tant, exacerben el calfament global en lloc de mitigar-lo.

“Estem preocupats per aquests càlculs totalment erronis sobre la plantació massiva d'arbres, ja que no són la millor solució al canvi climàtic i no es concentren a conservar ecosistemes naturals i reduir el consum de combustibles fòssils”, precisa Veldman.

Vicky Temperton, de la Universitat de Leuphana (Alemanya), també coautora de l'article, afig: “La restauració ecològica podria contribuir en gran manera a la solució de problemes ambientals, sempre que es restauren no solament boscos, sinó també altres ecosistemes tals com pasturatges, sabanes, matolls i torberes”.

 

Veldman JW, Aleman JC, Alvarado ST, Anderson TM, Archibald S, Bond WJ, Boutton TW, Buchmann N, Buisson E, Canadell JG, Dechoum MdS, Diaz-Toribio MH, Durigan G, Ewel JJ, Fernandes GW, Fidelis A, Fleischman F, Good SP, Griffith DM, Hermann J-M, Hoffmann WA, Stradic SL, Lehmann CER, Mahy G, Nerlekar AN, Nippert JB, Noss RF, Osborne CP, Overbeck GE, Parr CL, Pausas JG, Pennington RT, Perring MP, Putz FE, Ratnam J, Sankaran M, Schmidt IB, Schmitt CB, Silveira FAO, Staver AC, Stevens N, Still C, Strömberg CAE, Temperton VM, Varner JM, Zaloumis NP. On The global tree restoration potential. Science. DOI: 10.1126/science.aay7976

Fotografía: Esquerra: plantació d'arbres pobre en biodiversitat en el sud de Bulgària; una part important de la plantació es va veure afectada per un incendi d'alta intensitat 50 anys després de la plantació. Dreta: mosaic de boscos i sabanes amb elevada biodiversitat i incendis naturals freqüents de baixa intensitat. 

Més informació:

http://jgpausas.blogs.uv.es/2019/10/17/afforestation-is-not-a-solution-to-mitigate-co2-emissions/

 

CIDE Comunicació