UVCulturaUV Logo del portal

Banlieusards: Memòria oral migrant

 

 

 

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la col·laboració de les fundacions Antonia Mir i Per Amor a l’Art, va convocar al març de 2021 la primera edició del concurs Activa Cultura amb l'objectiu de fomentar la creativitat i la reflexió crítica a través de l'art en les seues diferents manifestacions visuals i performatives. Aquesta iniciativa, que prossegueix el seu camí en 2022, està destinada a l'estudiantat de la Universitat amb la intenció d'implicar-lo en la concepció i el desenvolupament d'activitats creatives que vehiculen propostes compromeses amb la societat actual en contínua transformació. La finalitat fonamental d’Activa Cultura és dinamitzar i democratitzar els espais universitaris convertint-los en plataformes proteïformes d'expressió artística. Persones, projectes i llocs que permeten difondre una concepció de la cultura com a agent transformador i transmissor de valors que ajuden a construir una societat més diversa i igualitària.

 

El projecte que ací es presenta és un clar exemple de l'esperit “Activa Cultura” i forma part dels vuit premiats en aquesta edició, tancant així aquest primer cicle expositiu.

 

 

Banlieusards: memòria oral migrant

 

Al principi del segle XXI i a causa del bon moment econòmic pel qual passava el país, a Espanya arribaren des de diferents punts del planeta centenars de milers d’immigrants, entre els quals es troben els meus pares. Ser de classe obrera i migrant ens causà moltes dificultats als nouvinguts. Els nostres pares hagueren de refer la vida i començar a superar molts obstacles de diferents tipus: culturals, econòmics, socials, institucionals, entre d’altres.

 

Perseguir el nostre progrés els ha ocupat tot el temps i els ha fet invisibles davant la societat i els polítics. Banlieusards és un altaveu per als nostres pares, per tal que les seues històries personals de superació es coneguen i no caiguen en l’oblit. Alhora és un agraïment per a aquells i aquelles que han sacrificat tant pel nostre benestar, els seus fills.

 

 

 

 

Artashes arribà a Espanya des d’una posició social còmoda al seu país d’origen. Volia estalviar diners durant una temporada
i retornar a Armènia. Però la pressió al fracàs de tornar de buit de l’immigrant al seu país i la integració d’ell i la seua família
el feren canviar de parer. Foto Gevorg Nazaryan

 

 

Gevorg Nazaryan