UVCulturaUV Logo del portal

EL TURISTA FALLERO:
molt més que una revista de falles (1942 - 2021)

© Dídac Ballester
© Dídac Ballester

 

 

 

En 1942, Vicente Bayarri Lluch, un emprenedor valencià, va fundar El Turista Fallero, publicació que s’ha anat editant durant els últims vuitanta anys. Al llarg d’aquestes dècades la revista s’ha convertit en una autèntica icona per a la cultura i el col·lectiu faller.

 

A pesar de l’arribada i la consolidació dels recursos i possibilitats digitals, la revista El Turista Fallero ha perviscut durant aquestes dècades enfortint-se com a publicació impresa i apostant clarament pel disseny, la qualitat i la pluralitat de llenguatges gràfics. Amb aquella càrrega emocional que n’impregna les pàgines, arriba puntualment a la seua cita anual no sols amb als integrants de la  cultura festiva de València sinó també amb els seguidors de la festa fallera que estan presents per tots els continents.

 

Amb l'impuls d'aquest creixement exponencial, presentem en aquesta mostra el desplegament de la revista durant els últims vuitanta anys, amb els seus canvis d'estil gràfic, de maquetació, tipografies, etc., fidel reflex de l'evolució artística, gràfica i plàstica esdevinguda en les falles de València. Una mostra d'aquest progrés estètic de la il·lustració valenciana són les portades exposades des del 1942 fins al 2021. Es pot contemplar des de la primera portada (1942) realitzada per Peris Aragó, company de Renau i Segrelles a l'Escola d'Arts i Oficis i a la de Belles Arts de Sant Carles de València, que va formar part de la generació denominada "renovació artística valenciana dels anys trenta, fins a l'última (2021), realitzada pel magnífic il·lustrador valencià Paco Roca, que, amb la seua proposta, fa un homenatge a tots els lectors i seguidors de la revista.

 

 

 

 

 

Revista EL TURISTA FALLERO, 1953. Autor de la portada José Edo.

 

 

 

 

 

Juntament amb tots els números originals de la revista, també es presenten els treballs de rellevants artistes fallers (David Moreno, Gio, José Gallego, Sergio Amar, Miriam García Sandemetrio) que ens submergeixen en l'ideari de la cultura festiva. La Universitat de València, a través d'aquesta exposició, reconeix l’extensa trajectòria d’El Turista Fallero.

 

 

 

 

 

Revista EL TURISTA FALLERO, 1947. Autor de la portada Pascual Llop.