UVCulturaUV Logo del portal

PERÒ …, AIXÒ NO HO FA L'ORDINADOR?
Pepe Gimeno. Claus i processos en disseny gràfic

 
 
Sivaris © Pepe Gimeno
 
 
 
 
 
 





Presentació del projecte


Recentment , l’ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana), amb motiu del 25 aniversari de la seua fundació, va editar en la seua web una sèrie d’entrevistes realitzades als antics presidents de l’associació. Una de les preguntes ens plantejava la qüestió següent: «El disseny és…». Després d’aquests punts suspensius, l’entrevistat, en aquest cas jo, havia de resumir en una frase l’essència d’aquesta disciplina. De primer em vaig sentir com si haguera de ficar l’univers en una botella. Poc després em vaig adonar que contestant al «per a què…» podria concretar més la resposta i resultaria més clara que si responia al «què és…».


La meua resposta va ser «El disseny és… optimitzar els recursos per innovar, produir, comunicar i competir.»


Com es desprèn d’aquesta declaració, l’acció d’optimitzar, al meu entendre, enquadra el disseny com una activitat que racionalitza processos per obtenir resultats òptims. Crea i innova buscant les millors solucions i transmet de forma clara i directa els missatges per arribar al públic adequat.


Per a desenvolupar aquests objectius amb èxit, el dissenyador requereix una àmplia gamma de coneixements, tant tècnics com formals. Necessita un bagatge professional i un rigor en els seus plantejaments que disten molt de la imatge preconcebuda, frívola i capritxosa que d’aquesta disciplina tenen la major part dels ciutadans, els mitjans de comunicació, les institucions i, malauradament, també moltes de les empreses del nostre teixit industrial.

 

 

 

 

FFPepe © Pepe Gimeno

 

 

 

 

Com és lògic, no es pot apreciar una cosa que no es coneix i no es pot confiar en algú a qui no s’entén, perquè no es comprenen ni les claus ni els procediments de la seua actuació. No es pot comptar amb la col·laboració d’una disciplina de la qual es desconeixen els valors que pot aportar.


Això ens porta al punt de partida de l’exposició.


Aquest projecte expositiu naix amb la voluntat de dirigir-se al gran públic.


Pretén ser divulgatiu i contribuir amb el seu gra d’arena a fer pròxima i comprensible aquesta disciplina, per donar resposta a la descoratjadora pregunta «Però…, això no ho fa l’ordinador?», que més d’una vegada hem hagut de sentir els professionals i mossegar-nos la llengua.


Mirem d’explicar quines són les claus i els processos d’actuació del disseny i donar a conèixer, per mitjà d’un discurs clar i senzill, per a què serveix el disseny i quins beneficis pot aportar a la societat.


Pepe Gimeno

 

 

 

 

cDIM-2005 © Pepe Gimeno

 

 

 

 

EMT-poste © Pepe Gimeno