UVCulturaUV Logo del portal

AUTORETRAT O DOBLE DIGITAL

 

 

 

 

L’existència contemporània desemboca, inexorablement, en un immens arxiu de bases de dades que s’actualitzen a temps real, que capturen cada instant de la nostra vida tant en línia com fora de línia, a través dels mesuraments i els registres que els dispositius que ens envolten capturen del món i de la nostra presència en aquest. La digitalització del món físic ha convertit les xarxes de dades en un espai massiu d’informació pràcticament il·legible per als ciutadans, però que nodreix, cada vegada més, estudis de mercat, anàlisi i algorismes predictius que modelen la nostra existència.

 

Quan fem una cerca en Internet, no sols accedim a una informació sinó que n’oferim sobre els nostres interessos i preguntes. Quan sentim una cançó a través d’un servei de música en línia, gaudim amb els nostres autors favorits alhora que indiquem al sistema les nostres preferències i gustos musicals. La vida digital es construeix en un continu diàleg entre la informació que la xarxa ens ofereix i la informació sobre nosaltres mateixos que oferim a la xarxa i que configura una mena d’ombra de nosaltres mateixos, un doble digital resultat de la creació d’un perfil, a manera de retrat robot, dels nostres gustos, dels nostres hàbits socials i de consum i de les nostres interaccions amb altres dobles. Aquest perfil, que a penes té a veure amb l’expressió personal de la nostra identitat en línia, amb el nostre avatar o amb la forma en què ens hem mostrat voluntàriament als altres en xarxes, habita en nom nostre l’espai de les xarxes digitals i és objecte d’operacions de màrqueting, publicitat, estudis sociològics o d’opinió que tenen (o pretenen tenir) efecte en les nostres decisions, les nostres tries i la nostra manera de pensar: en definitiva, en la vida contemporània que es desplega en un continu híbrid entre el real i el virtual.

 

L’exposició Autoretrat o doble digital mostra una recopilació de treballs artístics recents de Clara Boj i Diego Díaz, que, prenent la seua pròpia identitat com a punt de partida, formulen algunes preguntes sobre la vida present i futura en el datacè, alhora que mostren la magnitud i la complexitat dels arxius digitals i exploren les implicacions que aquests registres tenen en aspectes clau com la intimitat, la privacitat, la definició del criteri personal, la seguretat, etc.

 

 

 

 

 

 

En aquesta sala inundada de texts i imatges, ens endin-sem en un aspecte de la nostra vida quotidiana que ha-bitualment ignorem: cadascuna de les nostres accions genera dades. En una societat dominada pels sistemes d’informació i pels dispositius digitals que ens acom-panyen a tot arreu (ací mateix, per exemple), totes les nostres conversacions i desplaçaments, tot el que con-sumim i compartim, passa per un servidor de dades si-tuat a algun lloc remot.

 

Aquesta immensa quantitat d’informació no es limita a ocupar espai en aquests servidors. Les dades són processades, són comparades i són agrupades formant perfils de consumidors, tendències, hàbits i dependències, que serveixen per a dibuixar el nostre doble digital, i, posteriorment, modelar-lo com un per-fecte consumidor. Mitjançant programes d’intel·ligèn-cia artificial, és possible processar cada vegada més dades i amb una complexitat més gran, fins al punt que no només és possible detectar les nostres acci-ons, sinó, fins i tot, predir-les.

 

Clara Boj i Diego Díaz iniciaren en 2017 una llar-ga incursió en aquesta dimensió oculta dels serveis di-gitals que fem servir cada dia. Crearen una “biografia de dades” (data biography) capturant tota la informació que compartien els seus telèfons mòbils i recollint-la en 365 llibres, els continguts dels quals omplen aquesta sala. En 2019 traslladaren aquest projecte a un següent nivell en crear una “biografia d’aprenentatge automà-tic” (machine biography), que feia servir les dades re-copilades per a predir les activitats dels artistes l’any 2050. Aquesta exposició a La Nau contraposa totes dues obres amb una sèrie de peces que se’n deriven i hi afegix a les biografies passades i futures una altra situada en el present (data now), tot mostrant la vida quotidiana de Clara i Diego a través de l’app TikTok.

 

Resseguint la tradició de l’autoretrat, els artistes dialoguen amb els seus dobles digitals i ens conviden a reflexionar sobre les dades que generem diàriament. Les nostres dades també podrien ocupar nombrosos llibres i omplir els murs d’aquesta sala.

 

— Pau Waelder (Comissariat)

 

www.lalalab.org

https://www.pauwaelder.com/

 

Visites concertades per a grups:

voluntariat.cultural@uv.es

96 3531076

www.uv.es/cultura