UVCulturaUV Logo del portal

BITÀCOLES TÈXTILS:
construcció d'identitat en temps de pandèmia

 

 

 

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la col·laboració de les fundacions Antonia Mir i Per Amor a l’Art, va convocar al març de 2021 la primera edició del concurs Activa Cultura amb l'objectiu de fomentar la creativitat i la reflexió crítica a través de l'art en les seues diferents manifestacions visuals i performatives. Aquesta iniciativa, que prossegueix el seu camí en 2022, està destinada a l'estudiantat de la Universitat amb la intenció d'implicar-lo en la concepció i el desenvolupament d'activitats creatives que vehiculen propostes compromeses amb la societat actual en contínua transformació. La finalitat fonamental d’Activa Cultura és dinamitzar i democratitzar els espais universitaris convertint-los en plataformes proteïformes d'expressió artística. Persones, projectes i llocs que permeten difondre una concepció de la cultura com a agent transformador i transmissor de valors que ajuden a construir una societat més diversa i igualitària.

 

El projecte que ací es presenta és un clar exemple de l'esperit “Activa Cultura” i forma part dels vuit premiats en aquesta edició, tancant així aquest primer cicle expositiu.

 

 

Bitàcoles tèxtils: construcció d'identitat en temps de pandèmia

 

Obra performativa, dinàmica i col·laborativa que mira d’activar, tant des del treball social com de l'art, processos de reflexió sobre les implicacions emocionals que ha tingut la pandèmia del COVID-19. Es fa des d'una mirada íntima, alhora que col·lectiva, cosa que permet que tots aquells qüestionaments sorgits durant aquest període excepcionalment complex cristal·litzen en unes bitàcoles tèxtils brodades des de les emocions i les reflexions generades en aquest espai segur.

 

L'art tèxtil, històricament feminitzat, al mateix temps que menyspreat i invisibilitzat, ha sigut ressituat en la seua capacitat reivindicativa i terapèutica pel fet d’haver satisfet la necessitat d'espais col·lectius que beneficien la salut mental de la població, sobretot en els moments actuals de crisi que estem passant com a societat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El treball final comprèn els brodats de les persones participants, que en el procés reflexiu i creatiu van ser acompanyades per Sofia González, Gabriela Rivera i Ximena Pardo, a banda de la tasca tècnica i artística de Salvador Troncoso i Javier Busturia, totes partícips de Colectiva Almáciga.

 

 

Ximena Marró Fuentes