UVCulturaUV Logo del portal

CORONACRISIS I CULTURA: PROPOSTES DE CREADORS VALENCIANS

 

 

 

 

 

CATÀLEG. ENLLAÇ D'ACCÉS [+]

 

 

Introducció
 
El que no podíem imaginar, ha passat: l’expansió global d’un microbi a la qual la major part dels països ha respost confinant la població per evitar el col·lapse dels sistemes sanitaris. En aquest moment, el que encara no en sabem és molt més i més rellevant que el que ja en sabem. El virus seguirà amb una enorme capacitat de contagi silent, ja que la població probablement immunitzada constitueix un percentatge molt reduït. En conseqüència, mentre no es trobe una medicació eficaç per als seus múltiples efectes i capacitat letal, o una vacuna assequible a escala mundial, la possibilitat de rebrots és molt elevada.
 
Aquesta crisi biològica i sanitària ha tingut des del principi conseqüències també letals per a l’activitat econòmica (tall de la mobilitat del transport, tancament d’empreses, destrucció de llocs de treball, desconfiança financera, paralització de sectors estratègics d’activitat productiva, etc.).
 
Aquestes crisis econòmica, financera i laboral comporten un increment de la vulnerabilitat, de la pobresa i, en darrer terme, de la desigualtat. Una gran crisi social.
 
 
 
 
Foto Eduardo Alapont
 
 
 
 
L’absència de lideratges polítics incontestats per incontestables està generant una polarització de les societats que reforça divisions preexistents i fragilitat de les democràcies.
 
En un escenari d’incertesa radical, no ens trobem ja davant dilemes sinó davant vertaders trilemes: salut-economia-democràcia; creixement econòmic-creixement ecològic-vulnerabilitat social; confiança-seguretat-llibertat (privacitat). En fi, des de la dimensió més bàsica –la biològica– fins a les artístiques, culturals i morals, totes les dimensions de l’existència humana, de l’organització de la vida social, de les experiències vitals, s’hi veuran afectades durant un temps que és impossible predir amb certesa.
 
Per a abordar totes aquestes qüestions, el Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València està desenvolupant diversos projectes orientats a promoure la reflexió, la conversa, el debat i el disseny d’escenaris d’eixida a escala humana i per al benestar dels éssers humans, en un món on tots hauríem de ser ja més conscient que formem part d’una única humanitat.
 
Un virus amb capacitat d’expansió pandèmica requereix també respostes –científiques, sanitàries, polítiques, culturals, socials– de caràcter global. I voldríem cooperar a la creació d’aquesta consciència mitjançant la programació cultural del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
 
 
 
 
Imatge Sala
Foto Eduardo Alapont
 
 
 
 
Presentació projecte expositiu
 
La pandèmia del coronavirus provocarà una crisi sense precedents en la nostra història més recent, que afectarà profundament totes les dimensions de l’existència humana. Experts de diferents àmbits del saber han compartit les seues reflexions a través d’articles d’opinió i entrevistes que han generat un intens debat mediàtic sobre els escenaris futurs que aquesta pandèmia planteja a la humanitat com a espècie. El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es proposa participar en aquest debat cultural amb el projecte expositiu ‘Coronacrisi i cultura: propostes de creadors  valencians’, amb l’ànim de contribuir a la reflexió i l’anàlisi d’aquest període excepcional.
 
 
 
 
Foto Eduardo Alapont
 
 
 
 
50 creadors i creadores valencians de l’àmbit del disseny i la il·lustració efectuaran 50 propostes gràfiques a partir d’una selecció de 50 textos d’experts, nacionals i internacionals, que han eixit en mitjans de comunicació i reflexionen sobre les crisis. Es tracta d’un projecte expositiu on el talent creatiu del disseny i la il·lustració es posa al servei de conscienciar sobre els desafiaments que haurem d’abordar entorn dels escenaris econòmics, socials, polítics i culturals generats a partir de la pandèmia Covid-19. Se seleccionaran  50 textos de 50 autors en què es reflexione sobre els aspectes més remarcables de la crisi(1). Cada text es lliurarà a un dissenyador o un il·lustrador perquè, a partir d’ell, plantege la creació d’una obra. Tant els 50 autors/textos com els 50 dissenyadors i il·lustradors seran seleccionats pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València  atenent la trajectòria professional. Es perseguirà la participació equilibrada de dones i homes, així com de creadors pertanyents a diferents generacions.
 
S’abordaran des de diferents punts de vista els blocs temàtics següents:
 
• Societat • Valors • Política • Ecologia • Tecnologia • Economia
 
 
 
 
Foto Eduardo Alapont
 
 
 
 

Fases del projecte

La immersió en la cultura digital s’ha vist accelerada exponencialment després d’aquest període de confinament i l’obligat teletreball. Comencem a entendre que la mentalitat omnicanal, que semblava només afectar el comerç, és un fet que s’imposa culturalment. Es planteja una  exposició en què es fusiona l’experiència digital amb la física i es proposa als creadors una participació en dues fases.
 

Fase 1 En línia

Es convida els creadors participants a fer enregistraments en vídeo en els quals exposaran les seues propostes i treballs amb llibertat per mostrar diferents fases del projecte, comentaris sobre el text/autor que se li ha adjudicat i com ho està resolent, es podran pujar esbossos, proves, idees descartades, imatges o frases suggeridores… Aquestes píndoles audiovisuals s’aniran pujant a la web de l’exposició i es difondran a través de les xarxes socials. D’altra banda, aquesta galeria virtual permet desenvolupar cartells animats en format MP4 per als dissenyadors que accepten el repte d’animar el seu cartell.
 

Fase 2 Fora de línia

En un segon moment hi haurà una exposició física (fase fora de línia) a la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau i tindrà lloc quan les mesures sanitàries estatals i autonòmiques, i les instruccions establerts per la mateixa Universitat de València, permeten l’obertura dels espais expositius i es puguen activar noves exposicions al Centre Cultural La Nau (previsiblement, el pròxim 29 de setembre).
 
 
LLISTAT D'AUTORS, DISSENYADORS I IL.LUSTRADORS [+] SELECCIÓ DE TEXTOS, SECCIONS I TEMES [+]
 
 

 

 

 

Pots visitar la fase online ací
 
 
 

(1) Els 50 autors/textos seleccionats han sigut publicats, durant la declaració de l'estat d'alarma (març/juny 2020), en els següents mitjans de comunicació:

www.elpais.com
www.lamarea.com
www.elsaltodiario.com
www.latercera.com
www.eldiario.es
www.rt.com
www.elespanol.com
www.clarin.com
www.elconfidencial.com
www.ctxt.es
www.ethic.es
www.project-syndicate.org
www.conversacionsobrehistoria.info
www.theconversation.com
www.europapress.es
www.fundacionconama.org
www.bbc.com
www.culturainquieta.com
www.diem25.org
www.fundacionalternativas.org

 
 
 
 
Foto Eduardo Alapont