UVCulturaUV Logo del portal

Fotografia industrial i representació de la joventut al Port de Sagunt

Exposició

   Cartell

El Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, presenta una exposició sobre fotografía, industria i representació de la joventut al Port de Sagunt entre 1940 y 1975. La mostra exposa, sota el títol Joves obrers al paradís: fotografia i indústria al Port de Sagunt 1940-1975, part dels fons de la Fundació Patrimoni Industrial de Sagunt i reflexiona sobre la imatge dels joves obrers siderúrgics des de la postguerra fins a l’any 1975. L’exposició està organitzada per l’Aula de Fotografia de la Universitat Jaume I de Castelló, en co-producció amb Ajuntament de Sagunt i la Universitat de València-Col·legi Major Rector Peset. També hi col·laboren el Consorci de municipis Xarxa Joves Net, l’Associació de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana, la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, i el Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló.

La exposició, que ja va ser acollida pel Centre Cultural de la Llotja del Cànem a Castelló i la Casa de Cultura de Sagunt, se traslladarà al mes de juny al Palacio de Valdecarzana d’Avilés.

Joves obrers al paradís: fotografia i indústria al Port de Sagunt 1940-1975 és una exposició que analitza la representació dels joves a l’arxiu gràfic de la siderúrgia del Port de Sagunt procedent de les empreses AHV i AHM i dipositat, majoritàriament, en la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial de Sagunt i a la Biblioteca Valenciana. La reproducció gràfica de la vida dins i fora de les instal·lacions de la Siderúrgia entre 1944 i 1976 és obra, principalment, del fotògraf de l’empresa siderúrgica, Manuel Rodríguez Velo, encara que altres estudis fotogràfics externs van treballar també prestant els seus serveis en tasques puntuals. Aquest fons fotogràfic constituïa un element essencial en la documentació de les activitats de l’empresa a través de les memòries anuals, àlbums de fotos temàtics, i material gràfic i comercial d’ús corporatiu en fullets, catàlegs i publicacions.

No obstant això, l’arxiu fotogràfic de la siderúrgia saguntina ens trasllada, a través de la mirada corporativa i funcional del material gràfic, a un utòpic entorn industrial, amb paisatges fabrils buits d’obrers en què els joves i xiquets en formació són exaltats com a relleu per a la reproducció d’un sistema de producció industrial. L’arxiu construeix un relat gràfic d’un programa social per a la joventut que s’incorporava al treball com obrers siderúrgics. Aquest relat és una idíl·lica i congelada memòria del paradís juvenil que inclou un programa de transició dels joves, a través de la formació i la instrucció personal i espiritual, cap a la maduresa del futur obrer.

Joves: la representació del cicle vital

El naixement, l’educació, l’oci, el treball, la mort… tot el cicle biogràfic es vincula al cicle productiu de la fàbrica. L’empresa se serveix de la fotografia per a desmuntar i construir la naturalesa dels joves, de la mateixa manera que ho fa la pròpia empresa als seus centres d’ensenyament per a formar als futurs treballadors.

La representació dels joves és un dels eixos temàtics del treball dels fotògrafs de l’empresa. Els joves són la mà d’obra essencial per a la reproducció del sistema i són l’exemple de l’espenta i el futur en el desenvolupament d’una empresa que pretén lligar el seu prestigi a la innovació i la perícia tècnica i tecnològica. Aquests joves, formats i ensinistrats per l’empresa, apareixen en les imatges com a metàfora de les màquines joves que substitueixen i renoven el procés productiu.

Història de la siderúrgia a Sagunt

El nucli urbà del Port de Sagunt sorgeix a les platges de Sagunt amb la construcció del tren miner de la Compañía Minera Sierra Menera (CMSM), que unia aquestes platges amb les mines d’Ojos Negros. Els impulsors d’aquest projecte van ser els empresaris bascos Ramón de la Sota i Eduardo Aznar.

A l’exportació del mineral a través de l’embarcador es va unir posteriorment l’establiment d’una planta siderometal·lúrgica, la Compañía Siderúrgica del Mediterráneo (CSM), en 1917. Durant la Guerra Civil, la planta va ser confiscada i va funcionar com a fàbrica núm. 15 de la Secretaria d’Armament. El 1941, després de la guerra, l’empresa CSM és absorbida per Altos Hornos de Vizcaya (AHV), i es transforma la planta en AHV-Fàbrica de Sagunt. El 1971 es constitueix Altos Hornos del Mediterráneo (AHM) i tres anys després s’integra en aquesta empresa la planta de Sagunt.

La siderúrgia saguntina va aturar definitivament el 5 d’octubre de 1984; a partir d’aquesta data va quedar en producció únicament el Taller de Laminació en Fred de la IV planta siderúrgica.

Organitza:

  • Universitat Jaume I de Castelló. Aula de Fotografía.
  • Ajuntament de Sagunt. Regidories de Cultura i Joventut.
  • Universitat de València. Col·legi Major Rector Peset

Col·labora:

  • Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial de Sagunt.
  • Consorci Xarxa Joves Net.
  • Associació de professionals de joventut de la Comunitat Valenciana.
  • Facultat de Ciències Socials Universitat de València.

Persones en inauguració