UVCulturaUV Logo del portal

IMAGINE[U] un món millor
Sandra Balaguer, Alba González, Laura Reaño, Maia Veka

© Noelia Ortega
© Noelia Ortega

 

La present exposició correspon al projecte presentat per Javier Martínez-Fernández i Sergio Sanchis-Pérez dins de la I EDICIÓN ACTIVA CULTURA.

 

L'existència de la religió, de les nacions i les seues respectives fronteres, i de l'acte de posseir béns i materials, ha generat durant segles intolerància, cobdícia, actituds patriòtiques i, en definitiva, conflictes entre els éssers humans. O així ho creien Yoko Ono i John Lennon, artífexs d’“Imagine”, èxit mundial que celebra enguany el seu cinquantè aniversari. Escrita per l'artista japonesa i composta i interpretada pel músic britànic, el single es va convertir des de 1971 en un himne de la pau amb la finalitat de denunciar un context marcat per esdeveniments bèl·lics i tensions governamentals entre diferents potències mundials. La cançó convidava a imaginar un escenari on les creences religioses, les guerres, les possessions i les banderes deixaren d'existir perquè la humanitat convisquera en una comunitat pacífica.

 

Mig segle després, però, la realitat no ha variat de manera significativa, perquè encara es lliuren guerres en què participen de manera indirecta les grans potències occidentals; encara existeixen persones que fugen de les llars i perden les vides en alta mar a causa dels impediments fronterers entre diferents continents; fins i tot, encara en el segle XXI, assistim a episodis d'intolerància religiosa i abusos de poder per part de l'Església. En definitiva, la societat ja està cinquanta anys imaginant un món millor, però el somni utòpic d’Ono-Lennon encara no s'ha complit.

 

Amb motiu del cinquantè aniversari d’“Imagine”, cançó escrita per Yoko Ono i interpretada per John Lennon, es proposa un recorregut musical i una mostra col·lectiva protagonitzada per quatre artistes pertanyents al panorama artístic emergent. Sandra Balaguer, Alba González, Laura Reaño i Maia Veka, a través de diferents propostes, recullen la inspiració en la cançó de protesta per oferir una lectura (àudio)visual heterogènia i personal. Els conflictes ocasionats per les religions, les fronteres i el capitalisme concentren el contingut expositiu mitjançant un plantejament multidisciplinari i documental que convida a la reflexió sobre aquests factors sociopolítics. Imagine(u) un món millor es postula de manera plàstica, escultòrica, artesanal, performativa i periodística, oferint un espai simbiòtic que ajude a incentivar el compromís social.