UVCulturaUV Logo del portal

SENT I MENT. Falla immaterial 2023
Proposta d'Edu Comelles

Cartell exposició de falla immaterial d'Edu Comelles

 

CARTELL

 

 

 

SENTiMENT és un projecte que explora els elements del paisatge sonor de la ciutat de València, que interpreta i visualitza com la ciutat es transforma durant l’època de Falles, i com eixos canvis ens defineixen, ens doten d’identitat i fan pensar la ciutat desde l’escolta.

 

El projecte et convida a visitar dos dispositius complementaris: el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull una instal·lació sonora immersiva que respon al nom de SENT; MENT és un segon artefacte en forma d’instal·lació lumínica interactiva que es troba al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM).

 

SENT és una exploració sensorial, auditiva i sensitiva de la mascletà com a element central de la identitat sonora de la ciutat de València. Aquesta serveix com a detonant de la mostra d’un paisatge sonor deconstruït i reconfigurat amb el qual podem revisar com sentim la mascletà més enllà de la festa, com a icona sonora i vital d’unes festes com les Falles.

 

MENT en canvi, explora desde l’absència de so i des de la visualització de dades com sona la ciutat de València la resta de l’any i com l’estat interí de les Falles ens serveix per a catalitzar una nova forma de sentir les ciutats. Una mena de racionalització gràfica i quantitativa, amb dades que generen un paisatge visual i urbà que bull d'activitat

 

SENT

Instal·lació Sonora Reactiva - Altaveus, programari i il·luminació

La instal·lació recrea a escala sonora una mascletà feta a partir de mostres de so diverses que s’articulen de forma generativa per a crear una nova forma de viure aquest esdeveniment que és patrimoni immaterial de la ciutat.

 

L’obra es desplega en un espai de privació sensorial on l’espectador i oient queda envoltat de foscor per així aguditzar el sentit de l’escolta, capaç de fer-nos viatjar i vibrar amb la potència emotiva d’aquest acte pirotècnic.

 

El paisatge sonor que es desplega en l’espai expositiu és el resultat de reconfigurar els sons i les estructures pirotècniques de la mascletà i altres paisatges sonors vinculats a les Falles i de la seua reinterpretació sonora i musical.

 

Els sons que formen aquesta instal·lació sonora provenen de registres del paisatge sonor urbà de València al llarg del mes de març. Aquests sons, que són patrimoni immaterial, s’entremesclen amb tota una plètora de sons i sonoritats que al·ludeixen, reinterpreten o sumen capes de significat, metàfora i joc al conjunt del paisatge sonor faller.

 

Els autors de la proposta han emprat informació del portal de dades obertes de l’Ajuntament de València com a partitures gràfiques. El conjunt d’eixes dades és l’ADN que dibuixa el so d’aquest acte de comunió cívica, les dades i les gràfiques que les dibuixen esdevenen partitures sonores.

 

La peça compta amb un element interactiu que transforma la peça sonora i l'adapta a cada visitant en l’espai expositiu, sentint la seua presència a través d’un sistema de sensors electrònic.

 

SENT busca capgirar la mascletà i reinterpretar-la des de la contemporaneïtat i la desconstrucció conceptual, musical i sonora, fent-nos així reflexionar sobre el seu lloc en la societat i com a través de l'escolta construïm tradició, llegat i identitat col·lectiva.

 

MENT

Instal·lació Visual i Lumínica - Projectors, microfonía, dades i programari

MENT és una instal·lació interactiva que construeix un paisatge visual i abstracte creat a partir de dades sobre sostenibilitat provinents del portal València al Minut de la ciutat intel·ligent de València. Aquestes dades contribueixen positivament a assolir reptes de les ciutats verdes com ara l’ús de la bicicleta, l’ús dels autobusos urbans, la reducció del trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire i el reciclatge de residus.

 

MENT consta de tres elements. D’una banda tenim un gran fris digital que ens mostra les dades anteriors desplegades en un gran paisatge abstracte que, alhora, es veu afectat per un element constant i permanent en el nostre dia a dia: el paisatge sonor. Aquest gran mural de la ciutat ens presenta un paisatge abstracte creat a partir de dades i de la interacció en temps real dels visitants.

 

D’una altra banda, hi ha un sistema sistema de visualització de dades dels barris, que genera una sèrie d’obres lumíniques que són abstraccions pictòriques de cada racó de la ciutat.

 

El darrer element de MENT és un sistema que escolta l’entorn immediat per a capturar un element clau del paisatge sonor: la parla, les llengües i els idiomes que es parlen a la nostra ciutat. Aquest sistema de captació genera un flux de text on podrem apreciar la riquesa cosmopolita d’una ciutat com València en plenes Falles.

 

MENT és com un xicotet cervell que analitza i ens retorna al camp visible com els valencians i les valencianes vivim la ciutat i la fem vibrar en positiu. Eixes dades i el seu ball imparable, alhora, son alterades pel flux constant i invariable del paisatge sonor urbà, sempre present, canviant, caòtic i imprevisible.