UVCulturaUV Logo del portal

Jornades Europees de Patrimoni per donar a conéixer la riquesa les col·leccions de la Universitat de València

  • Gabinet de Premsa
  • 9 de novembre de 2018
Muntatge sobre la riquesa patrimonial de la Universitat. foto Miguel Lorenzo.
Muntatge sobre la riquesa patrimonial de la Universitat. foto Miguel Lorenzo.

La Universitat de València acollirà per primera vegada les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) el 13 de novembre, a les 10.30 h, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, un acte organitzat per l’Àrea de Patrimoni de la Universitat de València.

Els directors i les directores de les col·leccions del patrimoni de la Universitat exposaran la història i les característiques de cada una d’elles i, a continuació, es farà una visita guiada per alguns espais de la Nau: la capella de la Sapiència, el Paranimf i la Sala Duc de Calàbria. L’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

El vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València serà l’encarregat d’inaugurar la jornada (10.30 hores) i a continuació, en la primera sessió, participaran Anna Garcia, directora del Museu d’Història Natural, Pedro Ruiz Castell, director de la Col·lecció Cientificomèdica, José Carlos Guirado, director de la Col·lecció de l’Observatori Astronòmic, i Jaime Simón, director de la Col·lecció Museogràfica Permanent de les Tecnologies de la Informació i Comunicació.

La segona part de la jornada (12 hores) tindrà les intervencions de Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València, que parlarà sobre les col·leccions d’aquesta institució, de María Jesús Mateu, directora de les col·leccions bibliogràfiques i documentals, d’Adrià Besó, conservador de Patrimoni Cultural de la Universitat de València, i de José Pedro Martínez García, director de la Col·lecció Guerricabeitia.

Les Jornades Europees de Patrimoni d’enguany estan organitzades amb motiu de la celebració de l’Any Europeu de Patrimoni Cultural i sota el lema ‘L’art de compartir’. La Universitat de València s’ha unit a les Jornades Europees de Patrimoni perquè les universitats són institucions acadèmiques que van tenir un paper fonamental en la construcció i difusió del coneixement i la cultura. I, en aquest cas, és una oportunitat per acostar el divers i ric patrimoni de la institució a la societat des d’una dimensió europea. L’Àrea de Patrimoni de la Universitat de València pretén que aquestes primeres jornades siguen el punt de partida d’una iniciativa que es repetisca de forma permanent i ampliar la participació ciutadana i de la comunitat universitària.

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són un programa de sensibilització sobre el patrimoni cultural, promogut pel Consell d’Europa juntament amb la Comissió Europea i creat el 1991. Les jornades s’han convertit en el major esdeveniment cultural europeu de caràcter participatiu, en el qual cada any més de 30 milions de persones visiten més de 50.000 monuments als 50 estats que van signar el Conveni Cultural Europeu. Les JEP plantegen una doble dimensió: d’àmbit local, de manera que pretenen conscienciar tant la població com les administracions sobre el paper del patrimoni en el desenvolupament sostenible i econòmic com a motor d’ocupació, coneixement i cohesió social; i, d’altra banda, en l’àmbit europeu, es considera que el patrimoni comú és un factor de vincle social, de diàleg intercultural i de comprensió mútua entre les diferents nacionalitats europees.