UVCulturaUV Logo del portal

Refugiats Sahrauís, Fins a quan?

 

© Luis Arellano



 

 

ACNUR


El mandat de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) va ser instituït el 1951 amb una duració temporal de només tres anys, amb l’esperança de resoldre els problemes dels refugiats d’aleshores en un temps breu. Tanmateix, ja a l’acabament d’aquest primer mandat se’n va fer necessària una primera renovació per cinc anys. Des de llavors, l’Assemblea General de les Nacions Unides l’ha anat prorrogant successivament per períodes de cinc anys fins als nostres dies.


En l’actualitat, l’ACNUR es fa càrrec d’un total de 20 milions de persones, entre les quals hi ha refugiats, apàtrides, persones la nacionalitat de les quals és objecte de controvèrsia i persones desplaçades a l’interior del seu propi país.


Des del 1951, el treball de l’ACNUR s’ha entès com un esforç conjunt de tots els membres de la comunitat internacional, i així amb l’augment i la diversificació de l’activitat de l’ACNUR s’han anat reforçant les relacions amb associacions i organitzacions no governamentals.


L’Associació Espanya amb ACNUR (Comitè Espanyol de l’ACNUR) és una d’aquestes associacions, que dóna suport a la tasca de l’Alt Comissionat al nostre país. Des de la seua creació, la funció principal del Comitè Espanyol de l’ACNUR és dur a terme campanyes de sensibilització social i fer arribar a la societat espanyola la realitat dels refugiats, com en el cas que ens ocupa.

 

 

 

 

© Luis Arellano
© Luis Arellano

 

 

 


L’EXPOSICIÓ


El mes d’abril de 2007, dins del marc de la IV edició del Festival Internacional de Cinema del Sàhara, el fotògraf i educador Luis Arellano va ser invitat a impartir un curs de fotografia per a joves al camp de refugiats de Dajla, a Algèria. Acompanyat d’Idoia Montero i Joaquín Calderón, com a productora i realitzador respectivament, van emprendre la tasca d’impartir el curs, però també de produir un vídeo documental que reflectira allò que passava durant la seua estada al camp.


Tant en les setmanes prèvies, com durant l’estada al camp de refugiats d’Algèria, van prendre consciència de les dramàtiques condicions de vida que ha d’afrontar el poble sahrauí a la Hammada, la zona més inhòspita del desert. Aquesta presa de consciència va animar l’equip a intentar ajudar els refugiats del poble sahrauí per mitjà de la difusió de la seua situació i de la seua realitat històrica, social i política a tanta gent com fóra possible. El resultat d’aquest compromís pren forma amb aquesta exposició, on es presenten els treballs fotogràfics i documentals realitzats a Dajla.


Els objectius fonamentals de l’exposició Refugiats Sahrauís, fins a quan? són:

 

  • Informar sobre la història del poble sahrauí.

  • Mostrar les claus de la situació existent al Sàhara Occidental.

  • Donar a conèixer les dures condicions de vida en un campament de refugiats.

 

 

 

 

© Luis Arellano

 

© Luis Arellano

 

© Luis Arellano

 

© Luis Arellano