
“Millora de la sostenibilitat dels sistemes de distribució d'aigua potable mitjançant l'aplicació de tecnologia hidroelèctrica (TURBINES)"
Resum dels objectius inicials del projecte
El projecte té com a objectiu principal aprofitar l'excés de pressions que es produïxen en les xarxes de subministrament d'aigua potable de les ciutats, per a generar electricitat a partir d'un recurs renovable com l'aigua i l'ús de sistemes de *turbinación. Per a aconseguir-ho, es definixen els següents objectius específics: desenrotllar una ferramenta de suport a la presa de decisions en la selecció de l'equip de generació més adequat; caracteritzar elèctricament els equips de *turbinación per a maximitzar l'energia disponible; i implementar quatre casos d'estudi, cadascun amb característiques i usos distints amb la finalitat de demostrar que l'energia hidràulica i el seu ús en les xarxes de proveïment de les ciutats té potencial per a ser rendible i contribuir a la neutralitat climàtica.
Resultats obtinguts
En el projecte s'han instal·lat 4 instal·lacions de producció d'energia, mitjançant *turbinación, 3 d'elles en la xarxa de distribució d'aigua potable de la ciutat de València i 1 en el municipi de Manises. L'energia generada en la xarxa de proveïment de València s'utilitza per a l'autoconsum en la pròpia xarxa i per a alimentar servicis públics, com és una font *PUSDAR d'aigua freda situada entre l'Avinguda Tomás Sala i el Carrer Sant Vicent. D'altra banda, la turbina de Manises utilitza l'energia per a l'autoconsum de la xarxa. Entre els resultats més rellevants també es troba el desenrotllament d'una ferramenta de suport a la selecció de l'equip òptim de generació d'energia i el seu model d'explotació més rendible. A més, s'han realitzat una caracterització elèctrica dels equips síncrons a les turbines i s'han definit estratègies de regulació.
Valor diferencial enfront d'altres alternatives en el mercat
El valor diferencial del projecte i els seus resultats residix en l'adaptació d'equips convencionals i estàndards per a aprofitar l'energia dissipada en les xarxes de distribució d'aigua potable. Comptant amb ferramentes específiques per a seleccionar els equips més adequats, i instal·lacions capaces d'acoblar-se a la demanda dels consumidors, produint energia elèctrica de manera contínua. Este enfocament permet una implementació simple i econòmica a nivell global, contribuint al desenrotllament de ciutats intel·ligents i promovent la descarbonització d'estes.
Interés comercial i proximitat al mercat
El projecte es consolida com un referent en innovació sostenible en haver-se implementat en quatre casos d'ús amb diferents condicions de treball, pressions i cabals, la qual cosa no sols li atorga característiques tècniques diverses, sinó que també demostra la seua alta *replicabilidad en diferents entorns. L'aprofitament de l'energia hidroelèctrica en xarxes de distribució, juntament amb la metodologia desenrotllada i l'ús d'una ferramenta digital per a la selecció òptima d'equips, el posiciona com un projecte de gran rellevància en el mercat. A més, la seua alineació amb les polítiques verdes de la Unió Europea contribuïx a la generació d'energia neta i a la descarbonització de les ciutats, reforçant tant la seua proximitat comercial com el seu impacte en la transició energètica.
Contribució dels socis i/o de les entitats contractades
El projecte està liderat per *EMIVASA, responsable del disseny i implantació dels equips de generació hidràulica en la xarxa de proveïment de la ciutat de València. *EMIMET, per part seua, s'ha encarregat de la implantació dels equips en l'àrea metropolitana de València, a més d'optimitzar la seua regulació per a millorar l'eficiència energètica. La Universitat de València (UVEG) és responsable de la caracterització elèctrica de les turbines i les *PAT baix diferents condicions, amb la finalitat de desenrotllar estratègies que permeten als equips adaptar-se a la variabilitat del cabal i pressió en les xarxes de proveïment d'aigua potable, maximitzant la producció d'energia. Finalment, l'Institut Tecnològic de l'Energia (*ITE) ha desenrotllat una aplicació de suport a la presa de decisions en la instal·lació de turbines, considerant factors tècnics, econòmics i socials.