Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Enginyeria Química Logo del portal

MATS avança en enginyeria circular de plàstics amb el projecte BIOFAST

  • Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS)
  • 18 de desembre de 2023
Investigadora treballant al projecte BIOFAST

El grup MATS avança en el desenvolupament d'estratègies que acceleren la biodegradació de bioplàstics al mig compost en el marc del projecte BIOFAST, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació

BIOFAST és un projecte finançat com a Projecte Estratègic en Cooperació per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) (INNEST/2022/295), en què participa el grup MATS del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i l'empresa valenciana Prime Biopolymers.

D'acord amb l'objectiu principal del projecte BIOFAST de desenvolupar un protocol metodològic combinat per accelerar la biodegradació dels bioplàstics en un entorn de compostatge, el grup MATS ha aplicat diferents tecnologies de pretractament dels materials, incloent-hi tècniques físiques basades en la irradiació mitjançant plasma i radiació UV, així com estratègies de degradació hidro- i quimo-tèrmica. Això ha permès aconseguir fraccions de materials amb un grau de pretractament diferent, cosa que resultarà en una presumible acceleració del seu posterior procés de biodegradació en un entorn de compostatge controlat.

Per la seua banda, els socis del consorci, Prime Biopolymers i AIMPLAS, han preparat amb èxit les diferents composicions de materials biopolimèrics compostables en forma de pel·lícula, i han aconseguit enriquir i caracteritzar el compost destinat al procés de biodegradació, respectivament.

Els propers passos en el projecte passen per la caracterització de les diferents composicions de materials biopolimèrics pretractades, així com l'avaluació de la biodegradació d'aquests materials al medi compost. S'espera que aquests avanços permeten generar impactes econòmics i ambientals rellevants en el marc de l'economia circular, accelerant els processos de biodegradació i valorització dels bioplàstics a les plantes de compostatge.

Aquest projecte ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2021-2027 amb l'objectiu de “Promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat”.

 

Finançament AVI i Unió Europea