Logo de la Universitat de València Logo Doctorat en Estudis Hispànics Avançats Logo del portal

   El programa de doctorat en Estudis Hispànics Avançats pretén preparar professionals i investigadors/es de tots els àmbits relacionats amb la Llengua Espanyola, la Literatura Espanyola i Hispanoamericana, la Filologia Portuguesa i el Teatre i les Arts Escèniques en el context hispànic, per tal que dins de diferents perfils (coneixements acadèmics avançats, formació per a la investigació i aplicacions específiques en el camp laboral) puguen adquirir una formació hispanística d'alt nivell i les tècniques apropiades per a l'elaboració d'una tesi doctoral d'excel·lència en alguna d'aquestes àrees.

   La formació d'investigadors/es és, en l'àmbit de l'Espai Europeu de Coneixement, un element clau de la societat. El reconeixement social de les capacitats adquirides en el tercer cicle és un dels principals reptes perquè la recerca a la universitat espanyola arribe a altes cotes de qualitat, internacionalització, innovació, reconeixement i mobilitat.

   El programa de doctorat és coherent amb les línies de recerca del Departament de Filologia Espanyola que arriben a tots els àmbits relacionats amb la Llengua Espanyola (història i historiografia, fonètica i fonologia, gramàtica, semàntica, lexicografia i lexicologia, pragmàtica i espanyol parlat, varietats i usos de l'espanyol, i espanyol per a fins específics), la Literatura Espanyola i Hispanoamericana, la Filologia Portuguesa i el Teatre i les Arts Escèniques en el context hispànic (tant en l'àmbit historiogràfic de tots els períodes de la Literatura i l'anàlisi de la producció literària, com en els contextos culturals, discursos i corrents artístics de la pràctica literària i teatral hispàniques). L'oferta de línies d'investigació i la seua qualitat científica està integrada i justificada tant per la trajectòria investigadora, com per estratègia I+D+I del nostre Departament.

   Els membres del Departament de Filologia Espanyola que formen part del programa de doctorat tenen una trajectòria investigadora i docent consolidada, tant a nivell nacional com internacional, prova d'això són les publicacions de qualitat, així com els projectes de recerca que dirigeixen, les tesis defensades i el nombre de sexennis d'investigació amb què compten. La qualitat científica i la rellevància dins de la comunitat investigadora dels membres del Departament de Filologia Espanyola, el converteixen en un dels departaments més destacats pel que fa a investigació de la Universitat de València, així com en un dels Departaments de referència a l'àmbit internacional.

   El grau d'internacionalització de la recerca del nostre Departament es reflecteix positivament en el nostre programa de doctorat, que ha acollit i acull estudiants espanyols (de la nostra universitat i d'altres nacionals) i també procedents d'universitats europees, hispanoamericanes, nord-americans, canadencs, asiàtiques, africanes i de països àrabs.

   Aquest context de qualitat i rigor científic és la base dels objectius del programa de doctorat en Estudis Hispànics Avançats, que es detallen a continuació:

  1. Proporcionar una formació avançada en la metodologia i tècniques d'investigació dels diferents camps dels estudis hispànics a les àrees de coneixement de Llengua Espanyola, Literatura Espanyola i Filologia Portuguesa, amb l'objectiu d'orientar per a la realització i defensa d'una tesi doctoral, tot això en coherència amb les línies de recerca del Departament de Filologia Espanyola de la UVEG.
  2. Aconseguir que el programa de formació capacite als estudiants per a la investigació, mitjançant l'aprenentatge dels coneixements i metodologies necessàries per a la realització d'un treball de recerca i, posteriorment, una tesi doctoral.
  3. Tutoritzar als estudiants en la seva formació avançada, proporcionant-los les eines necessàries per afavorir la seu autonomia en el camp de la investigació i desenvolupar les habilitats i destreses.
  4. Facilitar la mobilitat dels estudiants, proporcionant-los la informació oficial, contribuint a la tramitació de la documentació i assessorant-los en l'elecció de destinació de la mobilitat i altres qüestions relatives.
  5. Contribuir a la consecució de beques d'investigació, oferint als estudiants la informació de les convocatòries i ajuda en el procés de sol·licitud, especialment en la confecció del seu currículum i en els camps acadèmics en relació amb la futura investigació
  6. Estimular a participar en els grups de recerca i projectes de recerca del Departament de Filologia Espanyola.
  7. Assessorar l'estudiant en el maneig de bases de dades, i preparar-lo per la localització, maneig i discriminació de la informació bibliogràfica i recursos electrònics.
  8. Aplicar aquests coneixements també al camp professional mitjançant una formació pràctica en aplicacions laborals específiques en l'àmbit de la literatura, llengua i teatre, per a les que es comptarà amb institucions col·laboradores com l'Institut de Llengua Espanyola (CSIC), l'Institut Universitari de Llengües Modernes aplicades (Univ. València), la Reial Escola d'Art Dramàtic (Madrid), Centre de Documentació Teatral de l'INAEM, Fundació Max Aub, Fundació Gulbenkian, Institut Interdisciplinari d'Estudis Llatinoamericans, Institut Internacional del Teatre del Mediterrani, Institut Camoens, Grup Communico, Tecnolingüística, Centre d'idiomes de la Universitat de València, editorials, algunes empreses, etc.
  9. Garantir l'adquisició per part del doctorand de la formació, coneixements, competències, capacitats i destreses personals establerts per als estudis de doctorat en el Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior.