Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Desenvolupaments tecnològics i instruccionals per a l'aprenentatge i l'ensenyament de continguts declaratius complexos: avanços en eTextbook i l'ensenyament online

Els resultats de l'últim informe PISA (OCDE, 2015) indiquen que el nivell educatiu del nostre país és clarament millorable si ho comparem amb els resultats obtinguts per altres països del nostre entorn. Aquesta situació podria millorar si els estudiants aplicaren millors tècniques d'aprenentatge i si els professors empraren procediments instruccionals més eficaços. Aquest Projecte, emmarcat en el repte "Canvis i innovacions socials", pretén contribuir a aquesta millora a través d'un objectiu general: avançar en el coneixement de tècniques d'aprenentatge i procediments d'ensenyament eficaços d'aprenentatge declaratiu complex que es puguen implementar en desenvolupaments tecnològics instruccionals. Per a açò proposem dos objectius específics. El primer està referit al coneixement de l'eficàcia de tècniques per a promoure l'aprenentatge de continguts declaratius complexos. Per a açò es compararà l'eficàcia relativa de dues tècniques, l'auto-avaluació de l'aprenentatge i les auto-explicacions, amb la tècnica més emprada en les aules, açò és, la contestació a preguntes a partir d'un text disponible. El segon està dirigit a avaluar l'eficàcia de procediments d'ensenyament per a promoure l'aprenentatge declaratiu complex, com són la facilitació de diferents tipus de feedback després de la contestació a preguntes, l'estudi de textos refutatius i l'auto-explicació d'exemples correctes i incorrectes. Per a la consecució de tots dos objectius utilitzarem, de manera similar a com hem fet en altres projectes, eines informàtiques que registraran comportaments on-line dels estudiants, els quals són índexs de processos cognitius d'aprenentatge. Açò constituirà la base per als desenvolupaments tecnològics instruccionals.
Descripció

Els resultats de l'últim informe PISA (OCDE, 2015) indiquen que el nivell educatiu del nostre país és clarament millorable si ho comparem amb els resultats obtinguts per altres països del nostre entorn. Aquesta situació podria millorar si els estudiants aplicaren millors tècniques d'aprenentatge i si els professors empraren procediments instruccionals més eficaços. Aquest Projecte, emmarcat en el repte "Canvis i innovacions socials", pretén contribuir a aquesta millora a través d'un objectiu general: avançar en el coneixement de tècniques d'aprenentatge i procediments d'ensenyament eficaços d'aprenentatge declaratiu complex que es puguen implementar en desenvolupaments tecnològics instruccionals.

Per a açò proposem dos objectius específics. El primer està referit al coneixement de l'eficàcia de tècniques per a promoure l'aprenentatge de continguts declaratius complexos. Per a açò es compararà l'eficàcia relativa de dues tècniques, l'auto-avaluació de l'aprenentatge i les auto-explicacions, amb la tècnica més emprada en les aules, açò és, la contestació a preguntes a partir d'un text disponible. El segon està dirigit a avaluar l'eficàcia de procediments d'ensenyament per a promoure l'aprenentatge declaratiu complex, com són la facilitació de diferents tipus de feedback després de la contestació a preguntes, l'estudi de textos refutatius i l'auto-explicació d'exemples correctes i incorrectes.

Per a la consecució de tots dos objectius utilitzarem, de manera similar a com hem fet en altres projectes, eines informàtiques que registraran comportaments on-line dels estudiants, els quals són índexs de processos cognitius d'aprenentatge. Açò constituirà la base per als desenvolupaments tecnològics instruccionals.

Investigadors principals no UV

Eduardo Vidal-Abarca (UV) i Tomás Martínez (UV)

Investigadors participants no UV


Raquel Cerdán (UV)

Antonio Ferrer (UV)

Vicenta Ávila (UV)

Ramiro Gilabert (UV)

Laura Gil (UV)

Amelia Mañá (UV)

Ignacio Mañez (UV)

Arantxa García (UV)

Alba Rubio (UV)

Pilar Sellés (UV)

Data d'inici
2018 Gener
Data de finalització
2020 Desembre
Entitats finançadores:

Ministerio de Economía, Industria y Competitividad