Logo de la Universitat de València Logo Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura Logo del portal

Universitat de València

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
ALTAMURA GARCIA, LIDIA

ALTAMURA GARCIA, LIDIA

PI-Invest Formacio Predoc Ministeri
AVILA CLEMENTE, VICENTA

AVILA CLEMENTE, VICENTA

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a de Mobilitat

Coordinadora Movilidad Grado de Logopedia. ERI-Lectura Facultad de Psicología, Avda. Blasco Ibañez, 21. Despacho: F-212,Dpto. de Psicología Evolutiva (2ª planta)

(9639) 83437

vicenta.avila@uv.es

BERENGUER FORNER, CARMEN

BERENGUER FORNER, CARMEN

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
CERDAN OTERO, RAQUEL

CERDAN OTERO, RAQUEL

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Coordinador/a de Programa de Doctorat

(9639) 83436

raquel.cerdan@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

FAJARDO BRAVO, INMACULADA

FAJARDO BRAVO, INMACULADA

PDI-Titular d'Universitat

Dpto. Psicología Evolutiva y de la Educación Facultad de Psicología. Universidad de Valencia Av. Blasco Ibáñez, 21 46010 Valencia Teléfono: + 34 963 983093 Fax: +34 963 864671 E-mail: inmaculada.fajardo@uv.es

(9639) 83093

inmaculada.fajardo@uv.es

FERNANDEZ LOPEZ, MARIA

FERNANDEZ LOPEZ, MARIA

PDI-Ayudante Doctor/A

Despatx F305 Departament de Psicologia Basica Laboratori E2 Neurociència cognitiva i Lectura. Facultat de Psicologia i Logopedia Av. Blasco Ibáñez, 21, 46010, València, Spain

83223

maria.fernandez@uv.es

Biografia
 

I

FERRER MANCHON, ANTONIO M.

FERRER MANCHON, ANTONIO M.

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a Curs
Dega/Degana / Director/a Ets

ERI Investigación en Lectura Dpto. Psicología Evolutiva y de la Educación Despacho F424. Facultad de Psicología. 4º piso Avda. Blasco Ibáñez, 21 46010 Valencia

64469

antonio.ferrer@uv.es

FERRER PEREZ, CARMEN

FERRER PEREZ, CARMEN

PDI-Ajudant Doctor/A

Facultad de Psicología y Logopedia Departamento de Psicología Evolutiva y de la Educación Despacho F121

83965

carmen.ferrer-perez@uv.es

GIL PELLUCH, LAURA

GIL PELLUCH, LAURA

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a de Mobilitat

ERI Investigación en Lectura. Dpto. Psicología Evolutiva y de la Educación Despacho F207. Facultad de Psicología. Blasco Ibáñez, 21 46010 Valencia (9639) 83848 laura.gil@uv.es

(9639) 83848

laura.gil@uv.es

Biografia
 

Laura Gil Pelluch és professora en el Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València i membre de l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària sobre la Lectura (ERI-Lectura). Va obtindre el Doctorat en Psicologia amb esment internacional al febrer de 2009 en la Universitat de València. A més, va ser Becària Postdoctoral Juan de la Cierva amb el Grup d'Investigació "Pensament, comprensió i memòria operativa" en la UNED. 

Des de 2011 imparteix docència en l'àmbit de les Necessitats Educatives Especials, principalment en els Graus de Mestre d'Educació Infantil i Primària i en el Màster en Educació Especial. 

La seua carrera investigadora s'ha centrat en l'anàlisi, l'avaluació i la intervenció en els processos de comprensió lectora de textos únics i múltiples.  Posseeix àmplia experiència en el disseny de tasques per a la intervenció i l'avaluació dels processos de comprensió lectora. Ha participat en diversos projectes d'investigació finançats públicament relacionats amb l'avaluació i intervenció en processos de comprensió lectora i els processos executius.

GOMEZ MERINO, NADINA

GOMEZ MERINO, NADINA

PI-Investigador/a Contractada M.Salas
HOHMANN, KATHRIN

HOHMANN, KATHRIN

Doctorand.

kathoh@alumni.uv.es despacho: M-201

kathoh@alumni.uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

LLUCH CRESPO, GEMMA

LLUCH CRESPO, GEMMA

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Coordinador/a Curs
Secretari/a de Departament

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Avinguda Blasco Ibañez,32 46010 València

gemma.lluch@uv.es

Biografia
 

Podeu consultar tota la informació al lloc web http://www.gemmalluch.com/ 

MAÑA LLORIA, AMELIA

MAÑA LLORIA, AMELIA

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Coordinador/a Curs
Director/a de Seccio Departamental
Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets

Facultad de Magisterio Dpto. Psicología Evolutiva y de la Educación. Despacho D3.06 Avda. Tarongers, 4 46022, Valencia

(9639) 83442

amelia.mana@uv.es

Biografia
 

Amelia Mañá és professora en el Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València. També és investigadora en l'Estructura de Recerca Interdisciplinar sobre la Lectura (ERI-Lectura). La seva formació acadèmica inclou els títols de Doctora i Llicenciada en Psicologia i Psicopedagogia per la Universitat de València. Des de 2012 imparteix docència en l'àmbit de la Psicologia del Desenvolupament i les Necessitats Educatives Especials, principalment en els Graus de Mestre d'Educació Infantil i Primària i en el Màster en Educació Especial. La seva recerca s'ha dedicat principalment a l'estudi de processos cognitius relacionats amb la lectura, concretament amb els processos d'autoregulació de la comprensió i els aspectes motivacionals que afecten el procés de comprensió i l'aprenentatge a partir de informaicón textual. Ha participat en diversos projectes relacionats amb l'avaluació i entrenament de processos de comprensió en alumnat de primària i secundària així com en població amb trastorns del neurodesenvolupament.

MAÑEZ SAEZ, IGNACIO

MAÑEZ SAEZ, IGNACIO

PDI-Ajudant Doctor/A

(9616) 25646

ignacio.manez@uv.es

Biografia
 

IGNACIO MÁÑEZ SÁEZ és professor Ajudant Doctor en el Dpt. de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Universitat de València i investigador en l’Estructura d’Investigació Interdisciplinar sobre la Lectura (ERI-Lectura). La seua formació acadèmica inclou els títols de Doctor per les Universitats de València i Salamanca, Màster Oficial en Neurociències Cognitives i NEAE per les Universitats de València i La Laguna, i Grau en Psicologia per la Universitat de València. Durant la seua formació com a investigador predoctoral va realitzar estades d’investigació en les universitats de Minnesota (EUA) i Poitiers (França). Actualment imparteix docència en el Màster de Professor/a d’Educació Secundària i en el Grau de Mestre/a d’Educació Infantil i Primària. La seua investigació es centra en els processos d’aprenentatge a partir de textos i en el processament del feedback en entorns digitals; a més, ha participat en diversos projectes d’investigació nacionals amb finançament públic relacionats amb el disseny i l’elaboració de programes d’intervenció en competència lectora. Compta amb publicacions en revistes científiques d’impacte en els àmbits de psicologia, aprenentatge i entorns digitals.

MARTINEZ GIMENEZ, TOMAS

MARTINEZ GIMENEZ, TOMAS

PDI-Contractat/Da Doctor/A

Despacho F122. Dept. Psicología Evolutiva y de la Educación.Universitat de València.Av. Blasco Ibañez Nº 21.46010 Valencia. Tutorías: Miércoles de 11:30 a 13:00. Despacho F122. Facultad de Psicología Viernes de 9:30 a 11:00. Despacho D2-05. Facultad de Magisterio.

(9638) 64709

tomas.martinez@uv.es

MINGUEZ LOPEZ, XAVIER

MINGUEZ LOPEZ, XAVIER

PDI-Contractat/Da Doctor/A
ORTS RICHART, MARIO

ORTS RICHART, MARIO

PI-Invest Doct Uv Junior
PEREA LARA, MANUEL

PEREA LARA, MANUEL

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9638) 64512

manuel.perea@uv.es

PEREZ FUSTER, PATRICIA

PEREZ FUSTER, PATRICIA

PDI-Ajudant Doctor/A
PI RUANO, MARINA

PI RUANO, MARINA

Doctorand.

Vinculación con el Departamento de Psicología Evolutiva y de la Educación

mapirua@alumni.uv.es

Biografia
 

Marina Pi Ruano és psicòloga per la Universitat de València. Actualment, és doctoranda del Programa de Doctorat en Lectura i Comprensió.

RAMOS SORIANO, LUIS

RAMOS SORIANO, LUIS

PDI-Associat/Da Universitari/A
Biografia
 

Luis Ramos és Llicenciat i Doctor en Psicologia per la Universitat de València i Diplomat en Magisteri en l'especialitat de Pedagogia Terapèutica per la Universitat Catòlica de València. Porta exercint des de l'any 2004 com a psicòleg educatiu (orientador escolar) en centres d'ensenyament i combina el seu treball en els ensenyaments no universitaris amb l'ensenyament en nivells universitaris com a professor associat del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació en la Universitat de València des de l'any 2011. Posseeix una dilatada experiència en mètodes d'instrucció de la comprensió lectora i avaluació de la lectura. Actualment està interessat en la lectura en mitjans digitals i en l'ensenyament de la competència lectora en el context escolar.

ROCA RUIZ, JAVIER

ROCA RUIZ, JAVIER

PDI-Titular d'Universitat
Director/a de Departament

Departamento de Psicología Evolutiva y de la Educación (Despacho F213). Facultad de Psicología. Avda. Blasco Ibáñez, 21. 46010 Valencia.

(9638) 64705

javier.roca@uv.es

Biografia
 

JAVIER ROCA RUIZ és professor titular en el Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València. També és investigador en l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària sobre la Lectura (ERI-Lectura) i Secretari de la junta directiva de la Societat Espanyola de Psicologia Experimental (SEPEX). La seua formació acadèmica inclou els títols de Doctor per la Universitat de Granada, Màster Oficial en Neurociència Cognitiva i del Comportament i Llicenciat en Psicologia. Des de 2012 imparteix docència en l'àmbit de la Psicologia del Desenvolupament i les Necessitats Educatives Especials, principalment en els Graus de Mestre en Educació Infantil i Primària i en el Màster en Educació Especial. La seua investigació s'ha dedicat principalment a l'estudi de processos cognitius bàsics i la seua aplicació en àmbits de la vida quotidiana, com ara la lectura o la conducció de vehicles. Té publicacions en revistes científiques d'impacte en els àmbits de la psicologia experimental, la neurociència cognitiva i l'ergonomia. Ha participat en nombrosos projectes i contractes d'investigació amb finançament públic i privada, en col·laboració amb entitats nacionals i internacionals. En els últims anys ha liderat una línia d'investigació dirigida a analitzar les dificultats dels adults amb dislèxia en tasques quotidianes, com ara la lectura de senyals de circulació durant conducció de vehicles.

ROMERO PALAU, MARIO

ROMERO PALAU, MARIO

PI-Invest Formacio Predoc Fpu
ROYO SARRALDE, LAURA

ROYO SARRALDE, LAURA

PI-Invest No Doctor Uv A1

ERI-Lectura. Facultad de Psicología. Avda. Blasco Ibáñez, 21. 46010 Valencia.

laura.royo@uv.es

Biografia
 

LAURA ROYO SARRALDE és Llicenciada en Psicologia per la Universitat de València i treballa com a Tècnica  d'Investigació en l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària sobre la Lectura (ERI-Lectura).

 

 

ROSA MARTINEZ, EVA MARIA

ROSA MARTINEZ, EVA MARIA

PDI-Titular d'Universitat

Departament de Psicologia Bàsica Universitat de València Av. Blasco Ibáñez, 21 Despacho M310 46010-Valencia (Spain) Teléfono: 963983535 email: evarosa@uv.es

83535

eva.rosa@uv.es

Biografia
 

Eva Mª Rosa Martínez va obtindre els títols de llicenciatura i doctorat en Psicologia a la Universitat de València. Des de 2019 és Professora Titular del Departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València. Anteriorment, va treballar 3 anys com a docent en la Universitat Nacional d'Educació a Distància, i 14 anys en la Universitat Catòlica de València, on va ser directora del Departament de Psicologia Bàsica i Metodologia, i va impartir diverses matèries en l'àrea de metodologia i l'àrea de processos psicològics bàsics. Actualment imparteix docència en l'àmbit de la Psicologia Bàsica, principalment en el Grau de Psicologia, i des del curs 2022/23 és coordinadora de l'assignatura de Psicologia de la Percepció i l'Atenció.
Eva Rosa és investigadora en l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària sobre la Lectura (ERI-Lectura) que reuneix diferents línies d'investigació com, aprenentatge de la lectura, trastorns d'aprenentatge, literatura, i neurociència de la lectura, entre altres. La seua investigació s'ha focalitzat principalment en l'estudi dels processos cognitius relacionats amb el llenguatge, concretament, processament del llenguatge escrit, aprenentatge de vocabulari, i desenvolupament del llenguatge en població amb trastorns del neurodesenvolupament. Eva Rosa ha participat en diversos projectes d'investigació que han donat lloc a nombroses publicacions en revistes científiques i de divulgació.

SALMERON GONZALEZ, LADISLAO

SALMERON GONZALEZ, LADISLAO

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Biografia
 

Ladislao Salmerón és professor titular del departament de Psicologia evolutiva i de l'Educació i coordinador de la ERI Lectura de la Universitat de València. Va obtenir el seu doctorat en 2006 en psicologia experimental a la Universitat de Granada, Espanya, i va ser becari Fulbright a l'Institut de Ciència Cognitiva de la Universitat de Colorado, EE. UU. La seva recerca se centra en els mecanismes cognitius de la lectura digital. En aquest camp, ha estudiat el desenvolupament de la competència de lectura digital a l'adolescència, les habilitats de lectura digital d'estudiants amb discapacitat intel·lectual i l'ús de vídeos de moviments oculars per donar suport a l'adquisició d'habilitats de lectura digital.

SERRANO MENDIZABAL, MARIA ANGELES

SERRANO MENDIZABAL, MARIA ANGELES

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
SKROBISZEWSKA KLINCEWICZ, NOEMI

SKROBISZEWSKA KLINCEWICZ, NOEMI

PI-Invest Doct Uv Junior
TEJERO GIMENO, PILAR

TEJERO GIMENO, PILAR

PDI-Titular d'Universitat

(9638) 64670

pilar.tejero@uv.es

VARGAS PECINO, CRISTINA

VARGAS PECINO, CRISTINA

PDI-Titular d'Universitat

Departamento de Psicología Evolutiva y de la Educación (Despacho M208). Facultad de Psicología. Avda. Blasco Ibáñez, 21. 46010 Valencia.

(9639) 83554

cristina.vargas@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

VERGARA MARTINEZ, MARTA

VERGARA MARTINEZ, MARTA

PDI-Titular d'Universitat

Facultad de Psicología, Universitat de València Avda Blasco Ibáñez 21 - 46010 València Despacho F118, planta 1 tel: (+34) 9639 83443

marta.vergara@uv.es

Biografia
 

Dr. Marta Vergara-Martínez va obtenir el títol de llicenciatura, grau en Psicologia (Psicologia Experimental i la Ciència Cognitiva) de la Universitat Complutense de Madrid i el seu Doctorat en Neurociència Cognitiva de la Universitat de La Laguna. Actualment és Professor Associat del Departament de Psicologia Evolutiva de la Universitat de València, on va arribar l'any 2011.

Marta és la directora actual de l'Estructura de Recerca Interdisciplinar ERI-LECTURA

L'ERI-LECTURA reuneix diferents línies de recerca en COMPRENSIÓ LECTORA, entre d'altres (aprenentatge, trastorns, literatura, contextos digitals, neurociència de la lectura, etc.)

Anteriorment, va passar 4 anys com a investigador postdoctoral Investigador (dos anys com a investigador postdoctoral Fulbright) a la Universitat de Califòrnia, Davis, on va dur a terme la recerca en Psicolingüística I Psicofisiologia (EEG ERP i estudis) sota la supervisió del Prof. Tamara Y. Swaab. Marta experiència és en Psicolingüística, Tècniques de Neuroimatge –principalment l'enregistrament i l'anàlisi de l'EEG i Erp en combinació amb comportament mètodes i els Moviments Oculars tècnica - , de la lectura d'adquisició i visual paraula de reconeixement. Marta les línies de recerca actuals inclouen una sèrie de temes relacionats amb: 1) psicolingüística: disentangling percepció vs. lèxica efectes en les primeres etapes de visual paraula de reconeixement; disentangling l'impacte de la diversitat contextual vs raw freqüència variables en l'aprenentatge de nou vocabulari; la connexió de paràmetres de models computacionals de Decisió Lèxica de la seva electrofisiològiques correlaciona; 2) la comprensió de la Lectura en poblacions especials: ortogràfics i fonètics codificació durant les etapes inicials de la paraula lectura sords lectors (SCIENTIFIC REPORTS-NATURE); comprensió de llenguatge figuratiu a lectors joves amb TEA. Finalment, en col·laboració amb alguns companys del Departament de Psicologia del Desenvolupament, estem duent a terme la recerca a disentangle els efectes positius de paper vs digital a la lectura, com es mostra en un document recent d'aquest equip (Delgado, P., Vargas, C., Ackerman, R., Salmerón, L., & Ibáñez, A. B. (2018). "No llençar la teva llibres impresos: Un meta-anàlisi sobre els efectes de la lectura dels mitjans de comunicació en la comprensió de la lectura". Recerca Educativa De Revisió, 25, 23-38). NEUROPAPEL-BBVA

 

VIDAL-ABARCA GAMEZ, EDUARDO

VIDAL-ABARCA GAMEZ, EDUARDO

PDI-Emerit/a Universitat

Avda. Blasco Ibañez 21 Despacho M213

83850

eduardo.vidal-abarca@uv.es

Biografia
 

Eduardo Vidal-Abarca es catedratic del departament de Psicologia Evolutiva i de la Educació en la universitat de Valencia

Universitat Catòlica de València


SELLÉS NOHALES, PILAR

SELLÉS NOHALES, PILAR

PDI Professor/a Agregat/da Dr./Dra. Acreditat/da

Universitat Catòlica de València

pilar.selles@ucv.es

Universidad de Cantabria


GARCÍA-RODICIO, HÉCTOR

GARCÍA-RODICIO, HÉCTOR

PDI Contractat/Da Dr./Dra.

Universidad de Cantabria

hector.garciarodicio@unican.es

 

VILLALÓN MOLINA, RUTH

PDI Contractat/Da Dr./Dra.

Universidad de Cantabria + info

Universidad de Salamanca


DE SIXTE HERRERA, RAQUEL

DE SIXTE HERRERA, RAQUEL

PDI Contractat/Da Dr./Dra.

Universidad de Salamanca

rsixte@usal.es

GARCÍA PÉREZ, JOSÉ RICARDO

GARCÍA PÉREZ, JOSÉ RICARDO

PDI Titular d'Universitat

Universidad de Salamanca

jrgarcia@usal.es

ORRANTIA RODRÍGUEZ, JOSÉ

ORRANTIA RODRÍGUEZ, JOSÉ

PDI Catedratic/a d'Universitat

Universidad de Salamanca

orrantia@usal.es

ROSALES PARDO, JAVIER

ROSALES PARDO, JAVIER

PDI Catedratic/a d'Universitat

Universidad de Salamanca

rosales@usal.es

SÁNCHEZ MIGUEL, EMILIO

SÁNCHEZ MIGUEL, EMILIO

PDI Catedratic/a d'Universitat

Universidad de Salamanca

esanchez@usal.es

VICENTE MARTÍN, SANTIAGO

VICENTE MARTÍN, SANTIAGO

PDI Contractat/Da Dr./Dra.

Universidad de Salamanca

sanvicente@usal.es