Logo de la Universitat de València Logo Experimenta Logo del portal

La XVII fira i concurs Experimenta assoleix una participació femenina del 57% i més de 2500 visitants

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 d’abril de 2022
Experimenta 2022

El Museu de les Ciències de València ha acollit aquest diumenge 10 d’abril la XVII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, amb la participació de més de 2.500 persones, al llarg de les tres hores de durada de l’acte (de 10 a 13 h). L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

Els grups participants en la XVII fira-concurs Experimenta han començat a arribar al museu a les nou del matí per a preparar un total de 68 projectes admesos, amb ajuda del personal col·laborador, vora 70 estudiants i estudiantes de la Facultat de Física. Enguany, el 57% de l’alumnat participant i també premiat han sigut dones. La fira-concurs Experimenta compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació, entre unes altres entitats.

A les 10 h, quan s’ha obert la fira al públic, una mar de samarretes grogues amb el logo blau d’Experimenta inundava el carrer major del Museu de les Ciències. Les xiques i els xics han explicat els seus projectes al públic visitant i als 33 membres del jurat que han passat pels seus llocs per a decidir els premis de cada categoria. A la mateixa hora ha començat el taller infantil Fisicalandia, amb quatre taules temàtiques diferenciades per edats. A les 13 h, un aplaudiment ha finalitzat l’acte i el públic ha passat al lliurament de premis, en l’Auditori Santiago Grisolía del museu.

L’acte de lliurament de premis ha sigut a partir de les 13.30 h i ha inclòs el breu espectacle científic “Colors Primaris” a càrrec del grup d’estudiants de Física i membres del grup Photonets: Adrián Cabrera, Roser Forment, Nadia Ghadban i Josu Sánchez.

En la taula institucional que atorgava els premis i els diplomes es trobaven José López, vocal de l’Associació de professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i assessor del CEFIRE CTEM; Elena Pinilla, vicepresidenta de la Real Sociedad Española de Física i membre de la Divisió d’Ensenyament de la Física; i Nuria Rius, directora de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) centre mixt CSIC-UV. En l’acte també figuraven Myriam Atienza, directora de continguts del Museu de la Ciència; Jordi Vidal, degà de la Facultat de Física de la universitat de València; Antonio Torres, director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, i Mª Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis de la UV i qui ha presidit l’acte. No han pogut assistir el secretari Autonòmic d’Educació i Formació professional, Miguel Soler i la vicepresidenta segona del Govern i Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, qui ha remés un vídeo en què s’adreçava a les i els participants.

Després d’un reconeixement a la participació internacional de diversos grups procedents de Letònia, Bèlgica, Itàlia i Portugal, membres de la xarxa Erasmus+ “Science is all around” (‘La ciència ens envolta’), s’han fet públics els premis. La coordinadora de la fira i conductora de l’acte, Chantal Ferrer, va nomenar les mencions d’honor i premis de les diferents categories de projectes valorats pels jurats, així com els premis del públic, basats en els 4455 vots emesos al llarg del matí. L’alumnat guanyador i el seu professorat pujaren a l’escenari i reberen els seus premis i obsequis.

A les 14.30 va finalitzar l’acte. El 28 de maig els projectes classificats en Experimenta s’exposaran en Experimenta TOP, dins de la jornada Expociència organitzada pel Parc Científic de la Universitat de València. Allà es gravaran vídeos de l’estudiantat premiat on explicaran els seus projectes, que es publicaran en obert per a difondre el treball.

 

Enllaços a webs:

http://www.uv.es/experimenta   http://www.uv.es/fisica

https://go.uv.es/experimenta/fira

https://go.uv.es/experimenta/feria

 

Enllaços a fotos:

https://go.uv.es/experimenta/fotos22

Imatges: