Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Logo del portal

Dolors Corella participa en un estudi en què l’Associació Americana del Cor avala 14 punts de dieta mediterrània

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 25 de maig de 2021
Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València.
Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València.

L’Associació Americana del Cor (American HeartAssociation - AHA) ha avalat els 14 punts de dieta mediterrània establerts per l’estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània), posat en marxa, al costat d’altres investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBEROBN), per Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València. L’estudi és una eina de valoració i consell nutricional en els centres sanitaris.

“Els estudis PREDIMED seran clau per poder avançar en una medicina personalitzada”, ha destacat Dolors Corella, Premi Rei Jaume I d’Investigació Biomèdica (2018) i experta en dieta mediterrània. “Conèixer el patró global de dieta mediterrània a partir d’aquest qüestionari validat i senzill ens permet valorar millor un perfil integrat de dieta saludable a cada persona. A més, l’estudi de la susceptibilitat genètica per a les diferents malalties cardiometabòliques que estem duent a terme a la UV ens proporciona un nou coneixement sobre les modulacions gen-dieta per poder aplicar-les a una nutrició més personalitzada”, ha apuntat la investigadora valenciana. En el grup de la UV també han participat la professora i el professor Carolina Ortega (bioquímica) i José V. Sorlí, especialista en medicina familiar i comunitària.

Miguel A. Martínez-González, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra, apunta que la declaració científica de l’AHA destaca la necessitat fonamental de comptar amb eines de valoració nutricional en l’atenció clínica, per previndre les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món.

La declaració defensa que “l’ús generalitzat d’històries clíniques electròniques obre enormes oportunitats per a registrar hàbits alimentaris i proporcionar consells nutricionals basats en l’evidència. Hi ha molt d’espai per a la millora i les eines breus d’avaluació ràpida del patró alimentari faciliten aquests consells”.

En el document es proporcionen fonaments sòlids per adoptar eines de cribratge nutricional ràpid, tant en atenció primària com en atenció especialitzada, amb un mètode vàlid i factible en l’entorn clínic. Entre les poques eines breus disponibles que ja han demostrat alta validesa, l’AHA destaca els grans avantatges de l’escala de 14 punts d’adherència a la dieta mediterrània (MEDES), dissenyada en l’estudi PREDIMED, realitzat en 11 centres de tot Espanya.

Els sis investigadors del CIBEROBN que componen el Comitè Directiu de PREDIMED han manifestat la seua alegria i satisfacció per l’enorme repercussió de l’esforç continuat de tots els membres de PREDIMED després de gairebé dues dècades de treball.

Com afirma Montse Fitó, de l’IMIM (Institut Hospital de la Mar d’Investigacions Mèdiques), “gràcies a PREDIMED, la dieta mediterrània compta amb les millors garanties d’eficàcia en la prevenció cardiometabòlica i pot ser la gran resposta de la ciència a les greus conseqüències de l’obesitat”.

Miguel A. Martínez-González, de la Universitat de Navarra i coordinador de la xarxa PREDIMED durant 2006-2013, afegeix que “el grup PREDIMED ha produït ja més de 300 publicacions científiques, disponibles, de la mateixa manera que aquesta escala, a www.predimed.es, i també diversos llibres divulgatius de lectura entenedora, on s’explica amb claredat com cada ciutadà pot aplicar-se i gaudir d’aquests resultats i pot millorar personalment en aquests 14 punts de la dieta mediterrània”.

Per la seua banda, Ramon Estruch, de l’Hospital Clínic de Barcelona, director i promotor de l’assaig PREDIMED, indica que “no debades la dieta mediterrània va ser triada en 2021 com la millor dieta del món–per quart any consecutiu–, segons el rànquing U.S. NewsandWorld Report. A això se suma l’excel·lència atribuïda a la nostra escala en aquesta important declaració científica de l’AHA”.

Emilio Ros, de mateix hospital, explica que “aquesta escala MEDES de 14 punts va ser l’instrument decisiu perquè el nostre equip de nutricionistes canviara el patró alimentari global en milers de participants i així obtinguera una reducció relativa del 30% en esdeveniments cardiovasculars majors. Aquests 14 punts han estat validats ja als Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Portugal, Grècia, Brasil, Itàlia, Macedònia, Bulgària i altres països”.

L’EuropeanHeartJournal va publicar en 2020 un important article sobre aquesta escala de 14 punts de dieta mediterrània. Es constatava que una sèrie de molècules mesurades en sang caracteritzaven el seguiment de la dieta mediterrània i predeien menor risc d’infart o de patir un ictus. Es tracta d’una novetat absoluta en nutrició, que a més va poder replicar-se als EUA.

PREDIMED ha situat la investigació espanyola en primera línia mundial, ja que s’ha convertit en un dels estudis globalment més influents en nutrició. Jordi Salas, de la Universitat Rovira i Virgili conclou que “representa l’inici d’un referent internacional en estudis d’intervenció nutricional en prevenció primària”.

 

Preguntes

Els 14 punts de PREDIMED estan formats per 14 preguntes de resposta senzilla –“sí”, o “no”–, i permeten fer-se càrrec de la qualitat del conjunt del patró alimentari. Algunes de les preguntes són “Uses oli d’oliva com a principal greix per cuinar?”, “Quantes racions de verdura o hortalisses consumeixes al dia?”, “Quantes peces de fruita prens al dia?”, “Quantes begudes carbonatades i/o ensucrades (refresc, cola, tònica, bíter o similars) consumeixes al dia?” o “Quantes racions de fruits secs consumeixes a la setmana?”, entre altres.

Imatges: