Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Logo del portal

L’epidemiòloga i catedrática Dolors Corella, guardonada en els Premis Sanitàries 2024

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 de febrer de 2024
Dolors Corella i Mónica García, en la setena edició dels Premis Sanitarias 2024.
Dolors Corella i Mónica García, en la setena edició dels Premis Sanitarias 2024.

Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, premi Jaume I de recerca mèdica el 2018 i coordinadora del programa de Nutrició al CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (Institut de Salut Carlos III), és una de les 15 dones líders del sector sanitari guardonades en la setena edició dels Premis Sanitàries 2024, entregats hui dijous a Madrid. L’acte, impulsat pel diari Redacción Mèdica, reconeix el lideratge de la dona en el sector de la salut i l’exemple inspirador que elles són per a altres dones i homes.

Dolors Corella Piquer –catedràtica des de ja fa 15 anys–, ha lligat la seua trajectòria professional al lideratge. La seua trajectòria ha estat pionera en la integració de la genòmica en la investigació epidemiològica. El 1998 va posar en marxa la primera Unitat de Recerca en Epidemiologia Genètica Molecular a la Universitat de València, de la qual n’és directora.

El seu interès actual se centra en la integració de la genòmica, l’epigenòmica, la transcriptòmica i altres òmiques (un nou camp de recerca on totes les dades biològiques obtingudes a partir de diversos estudis estan integrats), tant en la investigació de les malalties cardiometabòliques com en l’envelliment saludable.

La investigadora valenciana, a més, ha estat impulsora del projecte d’excel·lència Prometeu per incorporar la perspectiva de gènere en la integració de les òmiques i millorar el desenvolupament de la Medicina de Precisió. El setembre de 2019 va prendre possessió com a acadèmica de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia.

Entre altres guardons, ha estat distingida amb el Premi Memorial Gregorio Marañón a la millor científica en alimentació, concedit per la Reial Acadèmia de Gastronomia (2017); i el Premi Internacional Hipòcrates (2017), concedit per la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia del Principat d'Astúries. Ha publicat més de 250 articles i ha dirigit més de 20 tesis doctorals.

La professora Dolors Corella és llicenciada i doctora en Farmàcia per la Universitat de València, amb premi extraordinari en les dues ocasions. És també llicenciada en Ciència i Tecnologia d’Aliments, i ha fet nombroses estades de recerca a prestigiosos centres internacionals.

 

Guardonades

La cerimònia de lliurament dels VII Premis Sanitàries, celebrada al Palau de Neptú de Madrid des de les 18 hores, també ha reconegut el paper d’altres dones líders en el sector de la salut i l’exemple de les quals és inspirador en un àmbit de la societat cada vegada més feminitzat. Són, entre altres, Maria Victòria Mateos Manteca, presidenta de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH); Pilar Rodríguez Ledo, presidenta de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG); Asunción Torregrosa Andrés, presidenta de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (Seram) o Susana Jiménez Múrcia i Raquel Cuevas Pérez, primers caps de Servei de Psicologia Clínica a Espanya.

El jurat dels premis l’han format 18 dones líders, que han decidit les guanyadores dels VII Premis Sanitàries. La composició del jurat es pot consultar ací.

L’esdeveniment dels Premis es va poder seguir en línia a través dels canals dels perfils de xarxes socials de Redacció Mèdica a les plataformes YouTube i LinkedIN, també a través d’X (abans Twitter) en el hashtag #PremiosSanitarias

Els VII Premis Sanitàries compta amb el patrocini d’Almirall, AMA, Air Liquide Healthcare, Chiesi, Gilead, Johnson & Johnson, MSD, Nimgenetics, Oximesa Nippon Gasos, Quironsalud, Sapio Life, SegurCaixa Adeslas i Siemens Healthineers.

 

Més informació sobre els VII Premis Sanitàries 2024 clicant ací.

Imatges: