Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació Logo del portal

Voluntariat Activitats Socioeducatives xiquets procedents d'Ucraïna

  • 17 de maig de 2022
Image de la noticia

Dins del Pla d'Acció de la UV amb Ucraïna, el Centre d'Idiomes de la UV situat al carrer Serpis 25 està responent a la necessitat d'aprendre la llengua espanyola que tenen les persones procedents d'Ucraïna. Al mateix temps, es va pensar des del vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida saludable, crear, en el mateix  centre d'idiomes, una ludoteca per a xiquetes i xiquets amb la intenció de centralitzar l'atenció a aquestes famílies. D'aquesta manera, s'està facilitant a les mares, en la seua majoria, i pares ucraïnesos que puguen assistir a classes amb tranquil·litat mentre els seus fills estan ben atesos.

L'atenció en la ludoteca es nodreix d'una bossa de 90 persones voluntàries de les facultats de Filosofia i Ciències de l'Educació i Magisteri, en la seua majoria estudiantat i un grup de professores de les titulacions d'Educació Social, Pedagogia, Magisteri, Logopèdia i Màsters d'Educació Especial, Psicopedagogia i Didàctiques específiques.

Va haver-hi una primera sessió de formació el dia 13 d'abril a l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació a càrrec de Marlene Perkins d'UNICEF Comunitat Valenciana per a sensibilitzar sobre els drets d'infància i refugi.

Posteriorment, les deganes de totes dues facultats Rosa Mª Bo i Ana Botella juntament amb les professores Carmen Lloret i Irene Verde de la facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació han organitzat i estan coordinant el voluntariat per a donar bona cobertura en la ludoteca de dilluns a divendres en les franges que hi ha classes d'espanyol per a persones adultes.

Agraïm especialment al nostre alumnat la sensibilitat en la resposta immediata a aquesta crida i el compromís i entusiasme que estan demostrant a atendre els xicotets ucraïnesos. Després de tindre dues reunions amb les persones voluntàries per a unificar criteris organitzatius com ara la necessitat de presentar certificat de no haver comés delictes sexuals, anar correctament identificades amb els petos que ha cedit el SeDi i la responsabilitat en el compliment en els temps mitjançant registre de signatures, etc. S'ha creat una comunitat virtual en la qual es va informant dels plannings setmanals de cobertura, informació de funcionament general, etc.

La ludoteca s'ha equipat amb mobiliari adequat a l'edat dels menors i amb recursos didàctics comprats pel Centre d'Idiomes i el Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable així com de donacions que els mateixes persones voluntàries van fent. D'aquesta manera, estem oferint atenció socioeducativa en un espai acollidor per als més xicotets acompanyant i estimulant el llenguatge a través de contes, jocs didàctics i música infantil. S'iniciarà un servei de préstec de contes.

Fins ara, en els torns de classes del matí, van acudint xiquetes i xiquets que encara no estan escolaritzats a les escoles valencianes perquè van arribant a València gradualment o perquè són molt xicotets. A les vesprades, a partir de les 17.30, acudeixen els menors en eixir de l'escola. Per a totes aquestes famílies la ludoteca és un respir al saber que les seues filles i fills estan en un entorn segur i educatiu.