Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La Universitat millora en el CWTS Leiden Ranking de rendiment científic i ja és tercera d'Espanya en Físiques i Enginyeria i en Socials i Humanitats

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de juliol de 2020
Facultat de Física de la Universitat de València.
Facultat de Física de la Universitat de València.

El CWTS Leiden Ranking classifica universitats seleccionades pel nombre de publicacions indexades en Web of Science (període 2015-2018) i mesura l'impacte i la col·laboració científica, la publicació d'accés obert i la diversitat de gènere. En l'actualització d'ahir, la Universitat de València (UV) és quarta millor d'Espanya en el recompte complet i fraccionat. Per camps de coneixement, ha passat de la quarta a la tercera posició espanyola en Ciències Físiques i Enginyeria i es manté com a tercera en Ciències Socials i Humanitats, malgrat el augment de centres mesurats, que ha passat de 963 en 2019, a 1.176 enguany. En el recompte fraccionat per camps, la institució és primera d'Espanya en Ciències Socials i Humanitats. 

Els indicadors d'impacte científic en Leiden poden ser calculats utilitzant un mètode de recompte complet o un fraccionat. El primer atorga un pes complet d'un a cada publicació d'una universitat i el fraccionat pondera el pes de les publicacions segons el nombre de col·laboradors de la institució.

Així, la Universitat de València, en el recompte complet és primer centre d'ensenyament superior valencià, i ha millorat a escala europea una posició, del lloc 86 al 85. Pel que fa a indicadors d'impacte científic, la UV ha augmentat, respecte 2019, el nombre d'articles, i ha passat de 10.261 a 10.958. D'aquests, 214 se situen en el TOP de l'1% dels més citats (177 l'edició anterior), i 1.357 (1.255 en 2019) estan entre el 10% més citat. En indicadors de gènere, en 2020 s'han mesurat 9.793 articles elaborats per dones, per 9.221 en l'edició anterior. Com a indicadors de col·laboració científica, la UV ha assolit 6.146 articles en col·laboració amb uns altres països, per 5.669 en 2019.

En el recompte fraccionat, la Universitat de València ocupa els llocs un a la Comunitat Valenciana, quatre a Espanya, 79 a Europa i 257 al món. En els indicadors d'impacte científic corresponents, 41 articles de la institució (5 més que l'any anterior) estan entre l'1% dels més citats del món.

Pel que fa al CWTS Leiden Ranking per camps i en el recompte complet, mesurant el nombre de publicacions, la Universitat és tercera d'Espanya en Ciències Físiques i Enginyeria (quarta en 2019), tercera en Ciències Socials i Humanitats i cinquena en Ciències Biomèdiques i de la Salut. En el recompte fraccionat d'aquest indicador, els resultats són, a nivell estatal: primera en Ciències Socials i Humanitats, quarta en Ciències Biomèdiques i de la Salut; cinquena en Ciències de la Vida i de la Terra, així com també en Ciències Físiques i Enginyeria.

Aquest ranking està liderat a escala mundial per Harvard University, University of the Chinese Academy of Sciences i University of Toronto. A Europa, les tres primeres classificades són Oxford, College of London i Cambridge, mentre que a Espanya lideren el CWTS Leiden Ranking les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Autònoma de Madrid i València.

 

Més informació:

CWTS Leiden Ranking: https://www.leidenranking.com/

Rànquing al Servei d'Anàlisi i Planificació UV: https://go.uv.es/0cYb3kH