Logo UVGrau en FísicaFacultat de Física Logo del portal

El catedràtic Vicent J. Martínez, premi de divulgació científica Ciutat de Benicarló

  • Gabinet de Premsa
  • 17 d’octubre de 2023
Vicent J. Martínez.
Vicent J. Martínez.

Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València, ha resultat guanyador del premi Ciutat de Benicarló en la secció de divulgació científica. Martínez va presentar l’obra titulada ‘Abriendo las puertas del cielo’, un treball sobre aspectes interessants de l’univers, destinat a un públic no especialitzat.

L’Ajuntament de Benicarló promou aquests premis, en col·laboració amb Onada Edicions, amb la finalitat d’incentivar i promocionar la ciència i el coneixement a través d’obres de divulgació adreçades al públic general. La dotació econòmica és de 5.000 euros.

Segons el jurat, ‘Abriendo las puertas del cielo’ fa un descobriment del sistema solar “amb nombroses curiositats per tal d’enganxar el lector”. En el pròleg, l’autor explica que la primera part del llibre està dedicada a la Terra i el Sistema Solar, i analitza la possibilitat de descobrir altres mons semblants a la Terra, els exoplanetes o la cerca de vida extraterrestre.

El tema central de la segona part és ‘Catástrofes estelares’. Martínez indica: “La nostra galàxia no és un lloc afable: explosions estel·lars, supernoves, forats negres... posen de manifest que el nostre és un univers violent, que només la parsimònia amb la qual transcorren els enormes terminis còsmics va portar equivocadament els nostres avantpassats a creure en la immutabilitat dels cels”.

‘Midiendo el universo’ és el títol de la tercera part. Ací es parla de les escales còsmiques, per  tractar de comprendre l’extensió d’un univers, que podria ser infinit.

Vicent J. Martínez és catedràtic d’Astronomia i Astrofísica a la Universitat de València i va ser director de l’Observatori Astronòmic durant 11 anys. La seua activitat docent li va valdre en 2011 el Premi a l’Ensenyament i Divulgació de la Física de la RSEF i la Fundació BBVA i en 2016 el Premi a l’Excel·lència Docent del Consell Social de la Universitat.

És membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia. En 2017 va ser elegit coordinador de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia (RIA) pel seu comité directiu, l’organisme que regula les instal·lacions espanyoles cientificotècniques singulars en astronomia.

Investiga sobre la formació i la distribució de les galàxies. Ha publicat més de 80 articles en revistes d’impacte, amb més de 2.000 cites, i és autor de llibres de text universitaris i de diversos llibres de divulgació científica que han rebut diferents premis.