Logo UVGrau en FísicaFacultat de Física Logo del portal

ÈXIT DE LA V ESCOLA D'ESTIU ERASMUS DE FÍSICA

  • 10 d’octubre de 2023
Image de la noticia

La cinquena edició de l'Escola d'Estiu Erasmus de Física (E3F), que enguany ha portat per títol “From Earth to the Edge of the Universe”, ha tingut lloc durant els dies 4 a 8 de setembre en el Saló de Graus “Lise Meitner”

En aquesta ocasió l'E3F s'ha organitzat en col·laboració amb les universitats de Jyväskylä (Finlàndia), Johannes Gutenberg de Magúncia (Alemanya), i Palerm (Itàlia), i ha comptat amb finançament del programa ERASMUS+ en ser seleccionada com una de les seves activitats BIP (Blended Intensive Programme, per les seves sigles en anglès) per al curs 2022/23.

Al llarg dels cinc dies de durada, l'Escola ha ofert conferències, taules rodones i diverses activitats lúdiques i formatives en un ambient inclusiu i participatiu. En aquesta edició, el programa ha inclòs conferències convidades en els camps d'Astronomia i Astrofísica, Física de la Terra i Termodinàmica, amb temes tan variats com l'evolució de les estrelles i l'estructura del Sol, la modelització biofísica de les membranes cel·lulars, o l'observació de la Terra des de l'espai per a l'estudi de la contaminació marina. Es va impartir també un minicurs d'Intel·ligència Artificial que va incloure una presentació sobre qüestions ètiques i riscos de l'ús d'aquesta mena de tècniques en diferents àmbits de la vida quotidiana.

Va haver-hi també aportacions sobre altres temes de Física i de caràcter més transversal, com la (des) igualtat de gènere en la Física, la gestió de l'estrès en estudiants universitaris, l'ús d'experiments amb objectes quotidians com a mètode didàctic de la Física, o la relació entre la Física i la Música (que va comptar amb un excel·lent concert del grup de cambra Iturbi Out of Context Quintet). Les diferents activitats i xerrades van tenir com a protagonistes a joves investigadors de la nostra facultat i professors convidats. Els participants a l'Escola també van poder presentar, en la majoria de casos per primera vegada, les seves pròpies contribucions en forma de xerrades i pòsters en el context d'una trobada científica. L'Escola va incloure també la celebració de dues taules rodones sobre ocupabilitat i mobilitat Erasmus.

A més del seu contingut científic, l'Escola ha permès donar a conèixer nostra Facultat com a potencial destí Erasmus, i establir contactes entre estudiants de Física de les diverses universitats.

El nombre d'estudiants ha superat els 80, més de 50 d'ells com a alumnes del BIP (la majoria de la Universitat de València, 9 de Palerm, 5 de Magúncia, 4 de Jyväskylä i 1 de Lisboa). La resta de participants van procedir d'altres universitats espanyoles (onze estudiants de les universitats de Múrcia, Barcelona, Alacant, i Politècnica de València) i instituts de batxillerat del nostre entorn (quinze estudiants). El nombre de professors va superar la vintena, diversos d'ells procedents de les universitats associades en el BIP.

L'excel·lent labor del Comitè Organitzador ha estat fonamental per a l'èxit de l'Escola, la qual ha estat una experiència altament gratificant que esperem poder mantenir en anys pròxims amb el mateix nivell de qualitat i participació.

Més informació:

https://links.uv.es/VDbwn10

Galeria de fotos:

https://links.uv.es/bm02LnF