Universitat de ValènciaInstitut d'Investigació en Psicologia del RRHH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral Logo del portal

Implicacions del lideratge femení en la relació sostenible entre el benestar i el rendiment laboral: un enfocament de gènere
Acrònim

LidFemme

Codi referència

CIGE/2023/54

Descripció

RESUM I OBJECTIUS

La relació entre el benestar i l'acompliment laboral ha sigut un dels principals temes en la investigació en psicologia del treball i de les organitzacions. No obstant això, malgrat l'atenció que ha rebut este tema, moltes preguntes seguixen sense resposta.

En primer lloc, l'estudi de la relació entre el benestar i l'acompliment laboral ha assumit principalment la influència positiva de la satisfacció laboral en l'acompliment de tasca. No obstant això, recents estudis han assenyalat que la direcció d'esta relació podria ser inversa o fins i tot recíproca, i fins ara, molt pocs estudis han analitzat l'impacte positiu de l'acompliment en el benestar o han proposat una relació recíproca entre els dos constructes.

En segon lloc, l'acompliment i el benestar són constructes polièdrics que comprenen diferents facetes rellevants de la vida individual i organitzacional. No obstant això, la major part de la investigació només s'ha centrat en l'acompliment general o de tasques com a indicadors d'acompliment, i en la satisfacció laboral com a indicador de benestar *hedónico. Investigacions recents han destacat la necessitat de centrar-se en les relacions entre altres facetes de l'acompliment i del benestar. Així mateix, en el que referix al context, s'ha emfatitzat el valor afegit d'adoptar una perspectiva de vida més àmplia en l'estudi del benestar laboral. Per això, es manifesta la necessitat d'investigar estes relacions considerant elements laborals i no laborals.

En tercer lloc, una altra qüestió té a veure amb el paper moderador d'algunes variables contextuals i personals en la relació benestar-exercisc. Atés que alguns metaanálisis també han mostrat baixes correlacions entre estos dos constructes, les investigacions han suggerit que algunes variables ambientals o personals poden modificar esta relació. Per tant, els estudis que busquen comprendre millor la relació benestar-exercisc haurien de considerar moderadors potencials. En este sentit, partint de la teoria de rols, que suggerix que el rol de gènere femení s'associa socialment amb alts nivells d'empatia, orientació a la comunitat, preocupació per uns altres, etc., mentres que el rol de gènere masculí s'associa amb alts nivells de confiança i independència, etc., caldria estudiar l'impacte del gènere dels líders en les relacions entre el benestar i el rendiment laboral dels treballadors. En este sentit, caldria esperar que líders femenines puguen contribuir en major mesura a millorar el benestar dels treballadors i clima organitzacional a causa de la seua alta orientació a la comunitat.

En resum, comprendre les dinàmiques matisades entre estos constructes és crucial per a fer costat eficaçment a les persones en les seues carreres professionals. Explorar estes preguntes sense resposta no sols aprofundirà la nostra comprensió de la intricada interacció entre benestar i acompliment, sinó que també proporcionarà informació valuosa per a intervencions i iniciatives de desenrotllament professional, per a promoure l'èxit de les persones i el benestar general.

Tenint tot això en consideració, el present estudi té com a objectiu general analitzar les relacions recíproques (influència bidireccional) entre el benestar (general i laboral) i l'acompliment laboral, considerant el paper moderador del lideratge femení. Així mateix, tenint en compte l'impacte que el gènere té en la forma en què els individus experimenten la vida en el treball, es pretenen explorar també diferències en funció d'esta variable.

Investigadors principals:
  • Soriano Ripoll, Aida
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Secretari/a d' Institut Universitari
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Villajos Girona, Esther
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Investigadors participants no UV

  • Nia Plamenova Djourova. UPF-Barcelona School of Management
  • Luminita Patras. ESIC Business & Marketing School

Data d'inici
2024 Gener
Data de finalització
2025 Desembre
Entitats finançadores:


Conselleria d´Educació, Universitats i Ocupació - Generalitat Valenciana.