Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

D'acord amb els treballs sobre perpetradors i les seues representacions culturals, l'objecte d'aquest projecte consisteix a analitzar les representacions narratives i iconogràfiques d'alguns dels llocs emblemàtics de violència de masses, així com la seua resignificació per mitjà de polítiques memorialístiques, pedagogia històrica, processos judicials i cultura dels Drets Humans. Aquesta investigació analitza, des d'una perspectiva comparativa, set llocs situats en quatre àmbits i contextos diferents: Espanya, Alemanya, Cambodja i el Con Sud d'Amèrica Llatina. La perspectiva comparativa permet estudiar el paper que exerceixen els microespais, els artefactes materials, la narrativa dels museus, les activitats perifèriques, la producció literària i la iconografia, posant l'accent en els moments de canvi.
Acrònim

PROMETEU/2020/059

Descripció

La perpetració d'un crim de masses sempre esdevé en un lloc específic. Aquest pot posseir una trajectòria prèvia en la història i la cultura d'un país o ser construït ex nihilo pels perpetradors per a l'exercici de l'acció criminal. En el primer cas, el lloc ha de ser restaurat i adaptat; en el segon, la seua posada en marxa requereix del treball d'experts que posseeixen un quadre mental dels crims programats. En conseqüència, entenem aquests llocs com una cristal·lització de l'escena criminal en la qual intervenen una varietat d'actors. Com que aquests espais de repressió i crim dilaten el seu ús en el temps, donen cabuda a una complexa quotidianitat que implica igualment altres formes d'interacció humana. L'estudi d'aquests llocs ajuda a comprendre la mecànica de la violència i la repressió política, la impregnació ideològica, però també la seua dimensió psicològica o psicosocial. L'objectiu d'aquesta investigació és analitzar els marcs conceptuals en els quals s'insereixen els diferents usos de cada espai, segons els canvis de perspectiva de les societats en què s'inscriuen, tant en el sentit de memòria local com de la globalitzada.

Mès informació

 

 

Investigadors principals:
  • Sanchez Biosca, Vicente
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Data d'inici
2020 Juliol
Data de finalització
2023 Desembre
Entitat finançadores:

Generalitat Valenciana