Logo de la Universitat de València Logo Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva Logo del portal

L'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva va ser fundat per la Universitat de València en 1998 amb la missió de dur a terme recerca fonamental i aplicada, formació d'investigadors, i serveis i assistència a la societat en els camps de la biodiversitat i la biologia evolutiva. L'Institut fa èmfasi en un enfocament integrador i pluridisciplinar. El seu aspecte més fort radica en la seva capacitat d'abordar pràcticament qualsevol qüestió relativa a la biodiversitat i l'evolució biològica des de múltiples facetes, estudiant des de la morfologia fins al comportament animal, des de la variació genètica molecular fins a la quantitativa, integrant teories i mètodes d'àrees complementàries com a biologia molecular, genètica, biologia de poblacions, paleontologia, taxonomia, ecologia, neurobiologia o etologia. L'Institut pot aplicar aquesta capacitat a estudis sobre els principals grups d'éssers vius, des dels virus i els bacteris fins als animals vertebrats i les plantes superiors, així com a les seves interaccions biològiques.

 L'Institut consta en l'actualitat d'aproximadament cinquanta investigadors de plantilla, juntament amb un nombre semblant d'estudiants de doctorat i postdoctorals, tots ells agrupats en més de quinze grups de recerca. El seu personal investigador de plantilla pertany a les següents àrees de coneixement: biologia cel·lular, bioquímica i biologia molecular, botànica, ecologia, genètica, paleontologia, i zoologia.

L'Institut dirigeix el programa de Máster en Biologia Evolutiva Integrativa, i els seus professors participen activament en altres programes de màster de la Universitat de València. L'Institut recolza diversos programes de doctorat de la Universitat de València proporcionant els mitjans materials i l'adreça per a la realització de tesis doctorals.

La seu de l'Institut resideix al Parc Científic del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, si bé parteix dels seus investigadors treballa en els espais del Jardí Botànic de la Universitat de València o dels departaments de Botànica, Microbiologia i Ecologia, Paleontologia i Zoologia al Campus de Burjassot-Paterna.

Com a mitjos materials per dur a terme la seva missió, a part de l'equipament propi de cada grup de recerca, l'Institut compta amb serveis comuns, com el del parc mòbil o el de microscopia. A més, l'Institut es recolza en l'equip i personal dels Serveis de Suport a la Recerca Experimental de la Universitat de València.