Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

COMUNICACIÓ PER A LA SALUT CENTRADA EN LES PERSONES - CAP A UN ABORDATGE INTERDISCIPLINARI (PRIMERA EDICIÓ)

  • 30 de maig de 2019
UJI

Coordinació del curs:

• Anna Lluch, Universitat de València

• Vicent Montalt, Universitat Jaume I

Dies: 10, 11 i 12 de juliol de 2019

Lloc: Thalasso Hotel Termas Marinas El Palasiet, Benicàssim (Castelló)

Enllaç a la matrícula;  https://www.uji.es/cultura/base/uestiu/cursos/salut/

Amb la col·laboració l'Institut Interuniversitari López Piñero, seu de la Universitat Jaume I.

Descripció:

La comunicació verbal i no verbal és una assignatura pendent i molt necessària en els nostres entorns clínics. La bona notícia és que és una assignatura que es pot aprendre. Aquest curs d'estiu pretén fer visible i posar de relleu la importància de la comunicació en els àmbits medicosanitaris, i en particular, la comunicació entre pacients i professionals sanitaris, així com la necessitat de millorar-la constantment. Volem crear un espai de reflexió i diàleg des del qual contribuir a una comunicació veritable que no es reduïsca a la transmissió d'informació sinó que promoga la comprensió, la sensibilitat, l'empatia, l'empoderament dels pacients i la corresponsabilitat. Una comunicació de qualitat per a la salut centrada en les persones que tinga en compte totes les dimensions de l'ésser humà: biomèdica, psicològica, social, cultural, lingüística, ètica, etc. És per això que aquest curs serà impartit per pacients, professionals, docents i investigadors procedents de diversos camps (medicina, psicologia, lingüística i traducció, periodisme, literatura, etc.), i s'adreça a pacients, estudiants, professionals i investigadors interessats a entendre la comunicació d'una manera plural i interdisciplinària, millorar-ne la qualitat i humanitzar-la.

Programa:

Dimecres, 10 de juliol de 2019

13.30 h Recepció.

14.30 – 16.00 h Dinar.

16.00 h Inauguració i presentació del curs.

16.30 – 18.30 h. "L'art d'escoltar. La veu dels pacients." Marina Climent i Esperanza Tatay, metgesses de família del grup de Comunicació i Salut de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària.

18.30 – 19.00 h Descans.

Dijous, 11 de juliol de 2019

9.00 – 11.00 h "Compassió, filantropia i humanitarisme sanitari contemporani en clau històrica". Rosa Ballester, catedràtica emèrita d'Història de la Ciència de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana.

"Cultura professional versus cultura profana: la relació metge-pacient des de l'antropologia mèdica". Enrique Perdiguero, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

11.00 – 11.30 h Descans.

11.30 – 13.30 h "La comunicació metge-pacient en la formació dels estudiants de Medicina: una perspectiva psicològica". Rafa Ballester, catedràtic de Psicologia de la Salut de la Universitat Jaume I.

"La comunicació en l'àmbit sanitari: una mirada des de la Lingüística Aplicada i la Traducció." Isabel Garcia-Izquierdo, catedràtica de Lingüística Aplicada a la Traducció de la Universitat Jaume I.

13.30 – 15.00 h Pausa.

15.00 – 17.00 h "Biaxos de gènere en l'atenció i comunicació sanitàries." Teresa Ruiz Cantero, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d'Alacant.

"Competència comunicativa intercultural en l'àmbit sanitari." Patxi Raga, professor titular de la Universitat Jaume I.

17.30 – 18.00 h Descans.

18.00 – 19.30 h "Comunicar la salut: la mirada mediàtica i les xarxes socials en la informació sanitària." Maria Josep Picó, periodista de la Unitat de Cultura Científica i professora associada de la Universitat Jaume I; Kristin Suleng, periodista científica i directora de Samaruc, À Punt ràdio.

Divendres, 12 de juliol de 2019

9.00 – 11.00 h Taula redona amb pacients i familiars presentada i moderada per Vicenta Almonacid,  especialista en Psicologia Clínica de la Universitat de València.

11.00 – 11.30 h Descans.

11.30 – 13.00 h Sessió pràctica de posada en escena de dramatúrgies sobre la comunicació en la consulta mèdica. Grup de recerca GENTT (Universitat Jaume I) i Escola de l'Actor.

13.00 – 14.00 h "Quan les paraules sanen: llegir i escriure per a transcendir la malaltia”.  Irene Rodrigo, divulgadora literària.

14:00 h Resum final i dinar de cloenda.

Àrea acadèmica: Ciències de la Salut, Comunicació.

A qui s’adreça: comunitat universitària i públic interessat en general.

Nombre màxim de places: 50

Durada: 20 hores

Crèdits reconeguts per l’UJI: 1